1 2 3
Реформування комунальних ЗМІ Друкувати Написати листа
П'ятниця, 27 листопада 2015 15:51

24 листопада Верховна Рада України прийняла Закон «Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ», який вступає в дію з 1 січня 2016 року. Згідно цього закону  реформування стосуватиметься друкованих ЗМІ, заснованих органами державної влади, іншими державними органами та органами місцевого самоврядування. Згідно цього закону усі комунальні газети підлягають роздержавленню, тобто мають «заробляти на життя» самостійно без дотацій з бюджету.

До числа таких видань належить і наша Глобинська районна інформаційна громадсько-політична газета «Зоря Придніпров’я». Офіційними засновниками цього періодичного видання є трудовий колектив редакції газети «Зоря Придніпров’я», Глобинська районна державна адміністрація, Глобинська районна рада та Глобинська міська рада. На сьогодні тираж газети становить 4320 екземплярів. При цьому зниження тиражу газети, що відбувається в останній час, проходить   не через-те, що погіршився її  рівень привабливості чи значимості, а,  на жаль,  з  причин подальшого зубожіння нашого населення, яке  часто просто не  має змоги виділи кошти зі свого бюджету на оформлення підписки  улюбленої «районки».

Закон передбачає, що всі комунальні ЗМІ будуть або перетворені на самостійні, або закриті.  Реформування відбуватиметься у два етапи. На першому етапі реформа торкнеться тих ЗМІ, котрі звернуться з відповідними клопотаннями та будуть внесені до переліку, що затверджуються Кабінетом Міністрів України за поданням Держкомтелерадіо.  Після цього, протягом двох років примусово реформуються всі інші видання. За законом, є такі варіанти   реформування:

1) вихід органів державної влади, інших державних органів та органів місцевого самоврядування із складу засновників (співзасновників) друкованого засобу масової інформації та редакції – у разі відсутності державного (комунального) майна  у майні редакції;

2)  вихід органів державної влади, інших державних органів та органів місцевого самоврядування із складу засновників (співзасновників) друкованого засобу масової інформації та редакції з перетворенням редакції членами її трудового колективу в суб’єкт господарювання із збереженням назви, цільового призначення та тематичної спрямованості друкованого засобу масової інформації;

3)  )  вихід органів державної влади, інших державних органів та органів місцевого самоврядування із складу засновників (співзасновників) друкованого засобу масової інформації та редакції з наступною приватизацією майна редакції що перебуває у державній чи комунальній власності відповідно до законодавства з питань приватизації, - у разі, коли трудовий колектив не подає протягом всього встановленого цим Законом строку  пропозиції щодо своєї участі у реформуванні друкованого засобу масової інформації.

Тільки колектив редакції має пріоритетне право у визначенні способу реформування.

Все це робиться, нібито, під благочестивим наміром  обмежити вплив органів державної влади, інших органів та органів місцевого самоврядування  на редакції друкованих засобів масової інформації та  зведення до мінімуму використання друкованих засобів масової інформації,  з метою маніпулювання суспільною свідомістю і особистою думкою громадян. В усякому разі,  саме так було зазначено в пояснювальній записці до цього Закону з обґрунтуванням його важливості.

Але  ж,  тут виникає інше питання:   а як бути з тими ЗМІ, що перебувають у власності окремих  приватних осіб чи завуальовані під корпоративні олігархічні об’єднання. Тобто, такі видання, такі  ЗМІ можуть, виходячи з вищенаведених формулювань «маніпулювати» свідомістю громадян, формувати її, врешті-решт,  через  власні ЗМІ впливати на думку  людей і зокрема щодо тих же     державних органів та органів місцевого самоврядування. Як бути з цим? У нас в районі,  поряд з районною газетою,  безбідно і без будь-яких проблем існують приватні ЗМІ, кількість яких, тираж та доступність до населення  особливо  зростають   під час виборів, як тут бути?  Хто має доводити до жителів місцевих територій загальнодержавні цінності та  громадсько-значимі питання і проблеми, якщо вони йдуть в розріз з інтересами окремих  осіб чи корпорацій, що  мають чималі економічні та фінансові важелі  впливу?

Є прислів’я, яке має польське коріння: що занадто,  то не здраво. Мабуть, в цьому сенсі воно має  теж свій  зміст.

Що стосується районної газети «Зоря Придніпров’я»,    то вона навчилась виживати без дотацій з державного чи місцевих бюджетів, адже таких коштів – дотацій  вона не отримувала  з 2011 року. Все,  на чому тримається періодичне видання,  – це творча і організаційно-господарська діяльність її керівників та всього колективу. Надіємось, що  газета збереже і свою назву і своє призначення бути головним вісником нашої Глобинщини.

alt

Приміщення Глобинської районної газети "Зоря Придніпровя"

 
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:

Comments  

 
0 #1 Володимир П'ятниця, 27 листопада 2015
До речі, стосовно самого приміщення і можуть виникнути проблеми...
Цитувати
 

Додати коментар

Правила додавання коментарів

Шановні користувачі нашого сайту, переконливо просимо ознайомитись з правилами додавання коментарів.

Мови нашого сайту - українська та російська. Звертайте увагу на правопис. Використання трансліту (написання українських, російських слів символами латиниці) при написанні повідомлень допускається тільки в крайніх випадках. Правка коментарів, які відповідають правилам сайту, не проводиться.

В коментарях категорично заборонено:

1. лайки, нецензурні вирази;
2. порушень законів Конституції України, некоректних висловів щодо державних символів;
3. ознак ксенофобії та релігійної ворожнечі;
4. реклами, спаму, флуду тощо.
5. особиста образа.
6. поширення недостовірної інформації (коментар буде видалений до моменту надання доказів!)

Всі коментарі, що порушують правила, будуть видалені з посиланням на відповідний пункт правил!
Дякуємо за порозуміння.


Захисний код
Оновити



Пошук по сайту

Фотогалерея

Глобинська міська рада