1 2 3
Зустріч з керівниками держави Друкувати Написати листа
Понеділок, 31 серпня 2015 14:21

Минулої суботи, 29 серпня цього року, Глобинський міський голова Станіслав Джусь,  разом з ще трьома представниками керівників територіальних громад Полтавщини,   мав зустріч з  Президентом України та головою Верховної ради України. А відбулася ця зустріч в рамках проведення  всеукраїнської зустрічі керівництва держави з представниками територіальних громад, щодо  обговорення  конституційних  змін, пов’язаних з децентралізацією влади. Саме ці зміни до Конституції України  має розглянути   у понеділок, 31 серпня, Верховна Рада на своєму позачерговому засіданні. Тож, щоб ще раз переконатися у правильності вибраного шляху розвитку України керівництво  держави  зустрілося напередодні з найавторитетнішими представниками територіальних громад України, що  успішно розпочали проведення адміністративно-територіальної реформи в України.

Всього у зустрічі   взяло участь 35 селищних або міських голів, а також Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, Віце-прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко, Перший заступник Глави Адміністрації Президента України Віталій Ковальчук, Заступник Глави АПУ Ростислав Павленко.

Виступаючи перед присутніми глава держави запевнив, що в результаті реформи з децентралізації Україна як держава стане значно сильнішою.

«Незважаючи на те, що Президент делегує свої повноваження, я, як Президент, буду сильнішим, бо я можу покластися на територіальні громади, на місцеву владу і забезпечити твердий союз, який не дозволить розхитати владу зсередини. Буде сильніший Уряд, будуть сильніші міністри, будуть сильніші громади і буде сильнішим і міцнішим Український народ. Саме тому ми маємо йти цим шляхом», – наголосив Глава держави.

Президент зазначив, що метою сьогоднішньої зустрічі є обмін думками та аргументами: «Щоб ми знайшли спільну точку зору і створили тверду аргументацію для народних депутатів, і 31 серпня, в понеділок, на позачерговій сесії ВР дати «зелене світло», нарешті за 24 роки, реформі з передачі влади територіальним громадам і Українському народу».

За словами Президента, всі 24 роки незалежності саме відсутність реальних повноважень у місцевої влади була причиною неефективності державного управління. «Не може дядько в Києві знати, що робити на селі. І навіщо йому це? Навіщо концентрація грошей і прав, якщо ти не можеш дійти до людини, спитати її, чого вона хоче, і визначити це пріоритетом своїх дій?», – задав риторичне питання Глава держави.

Глава держави підкреслив, що конституційними змінами повноваження Президента щодо призначення влади передаються народу, територіальним громадам. Так, громада обирає депутатів, які призначають виконкоми, а префект, як представник Президента, слідкує за дотриманням законодавства, особливо в частині можливих сепаратистських закликів та зазіхання на суверенітет та територіальну цілісність України.

Щодо 18 статті «Перехідних положень» Конституції, де йдеться про особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, Президент наголосив: «Деякі стверджують, що на сьогоднішній день від цього нібито з’являється загроза окремого статусу. Немає там ніякого статусу!». Глава держави підкреслив, що норма про можливість спеціального статусу вже є у діючій Конституції, у статті 92. «Цією нормою у Конституції вже захотіли скористуватися: Запорізька обласна рада вирішила звернутися до Президента та Верховної Ради, щоб надати їм особливий статус. Далі піде парад суверенітетів», – сказав Петро Порошенко. «Зміни до Конституції, дорогий Український народе, право створювати статус забирають. А 18 пункт «Перехідних положень» дає можливість особливого режиму місцевого самоврядування виключно в межах повноважень місцевого самоврядування.

Президент особливо відзначив, що міжнародна спільнота, зокрема керівництво ЄС та США, підтвердили виконання Україною Мінських домовленостей і привітали конституційну реформу в частині децентралізації. «Є лише одна країна, якій ці зміни не подобаються. Але, якщо вони не подобаються Росії – значить, ми йдемо правильним шляхом», – підкреслив Президент.

Глава держави також зазначив, що на місця передаються не лише влада та гроші, передається відповідальність за весь соціально-економічний розвиток громади, району і області. «Субсидіарність – це означає, що все, що ти можеш вирішити на першому, базовому рівні громади, ти маєш вирішувати там. Новою редакцією Конституції заборонено питати дозволу дядька або з області, або з Києва. Оберіть тих, кому ви довіряєте, і з них питайте. А Президент буде відповідати за цілісність держави – питання національної безпеки, оборони, правоохоронні питання, дотримання прав і свобод громадян, це конституційні повноваження Президента і частини виконавчої влади», – сказав Петро Порошенко.

В ході спілкування та обговорення представники територіальних громад та керівники держави обмінювались думками, розповідали про наболілі питання, про те яким чином проходив процес об’єднання, хто йому перешкоджав.

В свою чергу,  Станіслав Джусь,  в числі іншого висловив  і  свої побажання щодо того, щоб держава,  уряд виконали свої обіцянки  стосовно збільшення фінансування об’єднаних громад та державної цільової допомоги об’єднаним громадам, адже «нам повірили  люди, громади, що об’єднання - це шлях до кращого заможнішого життя».

До речі, якщо говорити за  адміністративно-територіальну  реформу на теренах нашого району, який на початку 60 років минулого століття утворився шляхом  об’єднання територій трьох районів і є одним з найбільших  в області, то можемо говорити  про фактично провал цієї роботи. Адже утворення Глобинської міської об’єднаної територіальної громади це,  аж ніяк не заслуга тих,  хто в районі,  як представники держави мав здійснювати цю роботу. Тож,  відповідальному за цю ділянку роботи в Глобинській районній державній адміністрації,  першому заступнику голови -Молодчину Володимиру  треба було,  в першу чергу перейматися виконанням цього важливого питання. Тоді і результати були б кращі,  та не було б часу  займатися тим, що не личить роботи державному службовцю – вписувати своє прізвище на державні символи та розкидати по Глобине  листівки з фальсифікованими та перекрученими  фактами, в тім числі і  з діяльності  органу місцевого самоврядування.

«Ця зустріч, - говорить Глобинський міський голова Станіслав Джусь,  - була дуже корисною, а ті запевнення і роз’яснення,  які ми отримали з уст перших осіб  нашої держави, переконують, що ми йдемо правильним шляхом. І що об’єднання громад, дійсно є тим реальним шансом  змінити життя на краще. З’являться повноваження, кошти на їх виконання, але саме важливе і величезна відповідальність. Адже тепер за все будуть відповідати безпосередньо керівники об’єднаних громад та їх депутатський корпус.  Зустріч додала оптимізму та віри, що  соціально-економічна обстановка в нашій державі  нарешті  стане  стабілізуватися».

/при підготовці даної  публікації  використанні матеріали офіційного сайту Президента України/

Глобинський міський голова Станіслав Джусь з Президентом України Петром Порошенко

Глобинський міський голова Станіслав Джусь під час спілкування з Президентом України Петром Порошенко

Глобинський міський голова Станіслав Джусь та голова Верховної Ради України Володимиром Гройсманом

Загальне фото учасників зустрічі  з керівництвом держави

 

 

 

 
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:

Comments  

 
-1 #1 Валерій Понеділок, 31 серпня 2015
СУПЕР! Вперше мер нашого міста може так просто поспілкуватися з першими особами Держави.
Цитувати
 

Додати коментар

Правила додавання коментарів

Шановні користувачі нашого сайту, переконливо просимо ознайомитись з правилами додавання коментарів.

Мови нашого сайту - українська та російська. Звертайте увагу на правопис. Використання трансліту (написання українських, російських слів символами латиниці) при написанні повідомлень допускається тільки в крайніх випадках. Правка коментарів, які відповідають правилам сайту, не проводиться.

В коментарях категорично заборонено:

1. лайки, нецензурні вирази;
2. порушень законів Конституції України, некоректних висловів щодо державних символів;
3. ознак ксенофобії та релігійної ворожнечі;
4. реклами, спаму, флуду тощо.
5. особиста образа.
6. поширення недостовірної інформації (коментар буде видалений до моменту надання доказів!)

Всі коментарі, що порушують правила, будуть видалені з посиланням на відповідний пункт правил!
Дякуємо за порозуміння.


Захисний код
Оновити



Пошук по сайту

Фотогалерея

Глобинська міська рада