1 2 3
Буря в склянці води, або коли емоції не зовсім доречні Друкувати Написати листа
П'ятниця, 28 серпня 2015 14:05

В четвер, 27 серпня 2015 року, в залі для засідань   міської ради відбулася чергова 57 сесія  Глобинської міської ради. Особливістю  цієї сесії  міської ради було те, що на зібрання  депутатів міської ради для участі в роботі сесії  прибули  голова Глобинської районної державної адміністрації Вакуленко В.О., перший заступник голови Глобинської районної державної адміністрації Молодчин В.П., заступник районного військового комісара Осадчук М.В., начальник управління  праці та соціального захисту населення Глобинської районної державної адміністрації  Шебедя Н.А., начальник територіального центру Галущенко М.Т., голова районної організації ветеранів, депутат Глобинської районної ради Мошляк І.К. та представники  ветеранської організації району Подорожній В.О.  та Чугуй А.І..

А поява таких поважних і шанованих  людей була пов’язана з тим, що першим питанням повістки денної було розгляд звернення голови Глобинської  районної організації ветеранів Мошляка І.К. щодо передачі  в оренду    колишнього будинку  ветеранів, що розміщується за адресою м. Глобине туп. Лікарняний, 1. Розгляд цього питання був пов'язаний з заходами по відкриттю будинка ветеранів в м. Глобине. Розглядаючи це питання, Глобинський міський голова зауважив, що на сьогодні задовольнити  звернення не має можливості, бо у відповідності до частини 7 статті 8 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» забороняється проводити відчуження, передачу в оренду (користування), заставу (іпотеку), лізинг, концесію, оперативне управління  об’єктів комунальної власності територіальних громад, що об’єдналися, з дня набрання чинності рішення про утворення об’єднаної територіальної громади до формування органів місцевого самоврядування об’єднаної територіальної громади. А саме таке об’єднання громад в Глобинську міську об’єднану територіальну громаду відбулося  згідно рішення  Полтавської обласної ради  від 13 серпня 2015 року.

Тож сесія своїм рішенням  рекомендувала голові Глобинської районної організації Мошляку І.К. звернутися з таким зверненням до сесії  депутатів вже нового скликання.

Однак така відповідь відразу  ж була використана як привід для звинувачень депутатів Глобинської міської ради в небажанні  розглядати питання про відкриття будинку ветеранів та утримання його за рахунок бюджету міської ради. Дещо емоційний виступ голови районної ветеранської організації Івана Мошляка, можна було зрозуміти, він  неодноразово звертався в районні інстанції, та сесію районної ради з проханням сприяти у відкритті будинку ветеранів, однак всі інстанції дружньо кивають в бік міської ради і, як кажуть, віз і нині там.  При цьому всі звинувачення в не вирішенні цієї проблеми   адресуються в сторону  Глобинської міської ради. Однак,  до цього часу,  з моменту припинення в 2012 році діяльності громадської організації «Соціальний захист», на утриманні якої перебував будинок ветеранів, до Глобинської міської ради не звернувся жоден житель Глобинської міської ради, чи сторонні особи із заявою про необхідність утримання  одинокої престарілої особи в такому закладі. Тобто така проблема взагалі не стояла. Саме на це  було звернуто увагу і на останньому Глобинському віче.

Та, навіть,    і після цього   до Глобинської міської ради не було надано жодної заявки, жодного звернення про наявність таких людей похилого віку,  жителів Глобинської міської ради, які потребують утримання в  будинку ветеранів.

Дещо,  більш врівноваженим був виступ  голови Глобинської  районної державної адміністрації  Василя Вакуленко, який привітав депутатів міської ради з успіхом в проведенні реформи, адже Глобинська міська об’єднана  громада, є в числі перших в області та серед 75 таких об’єднань на Україні. Запевнив, що і він долучився до цієї роботи так, як особисто агітував приєднатись до Глобинської міської територіальної громади  сільського голову з Жуків та рекомендував Борисівській громаді визначитись з рішенням про приєднання до  Глобинської громади.  Що стосується створення  будинку ветеранів в м. Глобине,  то він  закликав морально підтримати  такий захід, а також,  що необхідно вирішувати питання про утримання такого закладу за рахунок співфінансування  його з бюджетів міської та районної рад. В тім,  як конкретно вирішити це питання з його уст так і не прозвучало. Мовляв, думайте Ви.

Потім напросився на слово і ще один державний службовець, друга людина в районі за посадою - перший заступник голови Глобинської районної державної адміністрації  Володимир Молодчин. Цей виступаючий  став обвинувачувати міську раду, депутатів в тому,  що вони умисне закрили будинок ветеранів, а майно, що було  розікрали.

Те, що міська рада не мала відношення до громадської організації «Соціальний захист», яка управляла і майном,  і коштами  будинку ветеранів, та не приймала рішення про припинення її діяльності й закриття будинку ветеранів, його не цікавило. В ході подальшого  виступу Володимира Молодчина депутатам стало зрозуміло, що його взагалі то не цікавить питання конкретного вирішення проблеми відкриття та функціонування в м. Глобине будинку ветеранів.  На запитання звідки ж він взяв дані, що міська рада закрила будинок ветеранів, останній заявив, що йому, як державній особі, такі пояснення надала… колишній керівник будинку ветеранів Валентина Кулик. Отакої. Нарешті приїхали… Виявляється та особа,  в діяльності якої перевірки виявили численні порушення за час керування її будинком ветеранів,   зараз є одним з ініціатором відновлення роботи  такого будинку ветеранів.

Міський голова Станіслав Джусь запитав у Володимира Молодчина, як він, державний службовець такого рангу в районі,   не прийшов та не порадився з міським головою з приводу вирішення тих чи інших проблем, не звернувся до сесії міської ради, так як мав на це право, і не тільки як посадова особа,  а як і кожен житель міської ради, а дозволив собі вчиняти  порушення законності, які як державний службовець, та і взагалі,  як громадянин  не мав права робити, розпочавши передвиборну агітації з фальсифікацій та перекручень  певних фактів.

Тут, слід зауважити, що у Володимира Молодчина, як першого заступника голови Глобинської районної державної адміністрації  достатньо   повноважень, щоб будь-яке питання вирішити законним шляхом, хоча б і ту ж проблему  будинку ветеранів.  Здавалось, що тобі треба молодий, розумний, здібний. Як на свої роки,   життєвий досвід та здобутки дуже зарано   дістався крісла заступника голови районної державної адміністрації. Здається,  що ще треба. Твори  добро в ім’я громади та людей глобинських. Адже для цього в тебе є всі  важелі державного посадовця. Однак ні,  з якогось дива він зголосився бути  лідером  громадського руху. Раніше теж були якісь такі месії-шарлатани, які, щоб заробити собі статки, ким себе тільки не оголошували, аби довірливих людей надурити та відібрати в них кошти і майно. Цей же в такий спосіб хоче дорватися до влади. Та якої  ще влади потрібно, якщо вибачте пан, чи державний службовець - друга за посадою особа в районі. Керуй. Так ні щось не так. Можливо, «клепиків»  чи пак глузду  не вистачає, чи керівного хисту.

До речі за глузду. Не знаємо,  куди дивляться там  особи, які повинні наглядати за законністю, де ті органи, що борються з корупцією, якщо Володя Молодчин забув про заповідь статті 40 Закону України «Про корупцію»,  що державні службовці зобов’язані при виконанні своїх службових повноважень дотримуватися політичної нейтральності, уникати демонстрації у будь-якому вигляді власних політичних переконань або поглядів, не використовувати службові повноваження в інтересах політичних партій чи їх осередків або окремих політиків.

Уникнув. Та так уникнув, що в порушення інших Законів, зокрема  ст.8 Закону України „Про рекламу ”  став    використовувати    зображення Державного Герба України, Державного Прапора України у рекламі своєї  громадського руху, що забороняється робити. Така ж заборона передбачене і ст. 18 Закону України „Про об’єднання громадян ” яка  забороняє політичним партіям мати символіку, яка відтворює державні символи України. А саме  такі зображення  державних символів були розміщені на агітаційній палатці цієї громадської організації, батуті та навіть прикріплені до державних прапорців, які роздавали від імені цієї організації глобинцям  з прізвищем та іменем державного діяча Володимира Молодчина.

Як особа, що  перебуває на такій посаді, яка покликана сприяти виконанню законів та Конституції України в нашому району,  сама ж їх  відверто і прилюдно  безсоромно порушує?

Однак, і цього разу на сесії ради в присутності  депутатів рада Володимир Молодчин так і не визнав  не правильності своїх дій та порядку вирішення суспільно-важливих проблем.

Тоді вже присутнім депутатам ради остаточно стало зрозуміло, що  для нього не потрібно, щоб ця проблема з будинком ветеранів була вирішена, йому вона потрібна для власного дешевого піару.

Зовсім недоречним та не зрозумілим був  виступ керівника  управління праці та соціального  захисту Наталії Шебеді. Ця пані,  державний службовець договорилась до того, що будинок ветеранів потрібно відкрити в Глобине і утримувати його за рахунок бюджету міської  ради і, взагалі, працівники  такого закладу повинні бути на утриманні, тобто в штаті міської ради. Це, на її переконання,  зробить не можливим вчинення розкрадання коштів, що виділятимуться на утримання будинку ветеранів. Слухаючи керівника державної установи стає дивно,  що ж вона говорить, чи вона віддає звіт своїм словам? Це вже ж не смішно, це дуже сумно, коли такі безвідповідальні та протиправні заяви роблять  безпосередньо керівники державних установ району. Адже її  безпосереднім керівником, міністром праці та соціальної політики України було видано  наказ  №549  від 29.12.2001 року «Про затвердження  типових положень про будинки-інтернати (пансіонати) для громадян похилого віку, інвалідів та дітей», в якому прямо вказано,  що  подібні заклади утворюються  за відповідним рішенням обласних державних адміністрацій та фінансуються з обласного бюджету. Тобто прийняти рішення про  відкриття та утримання на своєму балансі такого закладу   міська рада  не має правових підстав. Те,  що закликала зробити пані Наталія Шебедя це заклики до  порушення   фінансового законодавства України. Якщо керівник державної установи цього не знала, то … А якщо знала і умисне так говорила,  то це теж, знаєте,  як раніше говорили - ні в тин ні в ворота.

По закінченню розгляду цього питання присутні гості залишили зал засідань. Депутати ж переконавшись, що Володимир Молодчин, використовує свою посаду не для вирішення проблем Глобинщини, не на користь громади,  а для здобуття власного дешевого популізму,  проголосували за пропозицію депутата Пінчука В.Г. про направлення відповідних звернень, щодо «діяльності»  цього  державного службовця   до керівників державних адміністрацій району та області,  а також правоохоронних органів.

І наостанок. За саму проблему  будинку ветеранів. По закінченню сесії Глобинський міський голова Станіслав Джусь зібрав частину депутатів, щоб розглянути проблемне питання  відкриття  будинку ветеранів  в м. Глобине.  Єдиний шлях, яким можна  вирішити таке питання - це створення  громадської організації, завдання  якої було б  забезпечення діяльності будинку ветеранів. Однак ні ініціаторами, ні в тому числі засновниками такої організації не можуть бути працівники міської ради. Тобто вона повинна бути ніяким чином не залежна від органів місцевого самоврядування. Це надасть змогу контролювати її діяльність  депутатами та керівництвом міської ради, адже саме таких  пунктів в її  майбутньому Статуті і Положенні  будуть вимагати депутати, щоб вирішувати питання її фінансування на потреби будинку ветеранів. Надати допомогу і сприяння в  створенні такої громадської організації  міський голова Станіслав Джусь попрохав депутата міської ради Пінчука В.Г.. Тепер справа будинку ветеранів зрушилась з мертвої крапки і  є конкретні шляхи її вирішення. Тож,  з колоди не чесних на руку глобинських «демократів» вибито козирну карту, що, мовляв,  міська рада не хоче відкривати будинок ветеранів. Хоче і зробить це. Але так, щоб не порушувати законність, щоб не було охочих привласнити майно тих осіб, що можуть в ньому утримуватись, не допустити розкрадання коштів, що будуть надходити на утримання будинку ветеранів. І постає закономірне питання: а що таким чином не міг  вчинити  громадський рух, чи інші «вболівальники» за долю ветеранів? Могли та не хотіли…

І тепер питається із-за чого було стільки емоцій,  стільки  галасу?

Депутати під час початку роботи сесії

Виступ голови Глобинської районної ради ветеранів Мошляка І.К.

Фрагмент з виступу голови Глобинської районної державної адміністрації Вакуленко В.О.

 

 

 
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:

Додати коментар

Правила додавання коментарів

Шановні користувачі нашого сайту, переконливо просимо ознайомитись з правилами додавання коментарів.

Мови нашого сайту - українська та російська. Звертайте увагу на правопис. Використання трансліту (написання українських, російських слів символами латиниці) при написанні повідомлень допускається тільки в крайніх випадках. Правка коментарів, які відповідають правилам сайту, не проводиться.

В коментарях категорично заборонено:

1. лайки, нецензурні вирази;
2. порушень законів Конституції України, некоректних висловів щодо державних символів;
3. ознак ксенофобії та релігійної ворожнечі;
4. реклами, спаму, флуду тощо.
5. особиста образа.
6. поширення недостовірної інформації (коментар буде видалений до моменту надання доказів!)

Всі коментарі, що порушують правила, будуть видалені з посиланням на відповідний пункт правил!
Дякуємо за порозуміння.


Захисний код
Оновити



Пошук по сайту

Фотогалерея

Глобинська міська рада