1 2 3
Майбутні громади –які вони? Або враження від зустрічей Друкувати Написати листа
Вівторок, 21 липня 2015 14:00

В рамках проведення зустрічей  Глобинського міського голови  та членів робочої групи міської ради з громадського обговорення з жителями населених пунктів громад, які мають  ввійти в  єдине територіальне об’єднання з адміністративним центром в м. Глобине,  відбувалося  ближче знайомство та складалися  перші враження    від  спілкування та побаченого. Майже в кожному населеному пункті, як і в нашому місті Глобине роками накопичувались та належним чином не вирішувались питання   ремонту доріг, проблеми водопостачання, ремонтів ФАПів та закладів культури, зміцнення їх матеріально –технічної бази. А ще проблеми з утилізацією сміття та побутових відходів, освітлення вулиць, озеленення, благоустрій. Тож, майбутній об’єднаній громаді дістанеться цілий оберемок  проблем. Але тепер є шанси їх вирішувати. Адже збільшення дохідної частини бюджету об’єднаних громад повинно дозволити  усунути ті проблеми, що є та нормально розвиватись населеним пунктам в подальшому.

Вже зараз, буваючи в населених пунктах, як міської ради так і  селах, що надають згоду на  спільне  територіальне об’єднання  міський голова Джусь С.В. переконується в тому,  що в кожному населеному пункті необхідно буде вводити посаду  працівника комунального  підприємства з благоустрою. Якому необхідно буде надати  сучасні мотокосу, бензопилу,  з  тим щоб ця людина щодня, в робочі дні займалась благоустроєм населеного пункту – обкошувала буряни в громадських місцях, цвинтарі, підтримувала газон в парках, щоб він був не гірший, а ніж в великих містах, а в холодну пору року – обпилювала дерева, кущі. А ще, як представник комунального  підприємства,   мала право роботи попередження тим неправдивим господарям, які біля своїх подвір’їв чи городів не вживають заходів до утримання їх в належному стані. Тільки за такої умови наші населенні пункти матимуть  дійсно гарний та привабливий вигляд, а місця поховання так, як і повинно бути – доглянутими та упорядкованими. До речі, це будуть також і гарантовані робочі місця на селах.

Майже скрізь: в Жуках, Опришках, Пирогах, Ярошах, Борисах, Бабичівці та Устимівці,    де міського голові Станіславу Джусю доводилось бувати та  спілкуватися на сходках,  працьовиті селяни справляли приємне враження розсудливих, виважених  та мудрих людей. Не без того, що траплялися окремі  жителі, які вже розчарувалися  в усіх намірах  нашої держави  «покращити» життя українського народу, але і таких скептиків, як правило,  осмикували більш  авторитетніші та мудріші життєвим досвідом односельці.

Жуки, Опришки, Бориси зберегли  свої клубні заклади. В Опришках, взагалі, сільський клуб в чудовому стані, відремонтований  з переобладнаним опаленням для холодної пори року. Він є найкращим закладом з усіх клубів, які наявні в інших населених пунктах тих, рад що об’єднуються в Глобинську міську територіальну громаду. На жаль на території Пирогівської сільської ради: в селах Пироги та Яроші клубні заклади розгромлені сучасними і, що прикро, ще й місцевими вандалами. На зустрічах селяни цих сіл піднімали питання:  «а чи буде можливість відремонтувати нам клуби?». Міський голова,  Станіслав Джусь,  відповідаючи на це запитання,  говорив прямо: питання розбудови населених пунктів, їх економічного розвитку вирішувати саме їм, жителям сіл. Адже їх депутати, їх сільський староста тепер будуть радитись з жителями,  куди саме і,  в першу чергу,  на що саме витрачати   ті кошти, що будуть виділятися на населенні пункти. Чи це буде ремонт доріг, чи будівництво водопроводів і артезіанських свердловин, чи ремонт сільського клубу.

Зрозуміло, що окрасою майбутнього об’єднання, його гордістю має стати Устимівський дендропарк. Тож  надіємось, що майбутня об’єднання громада подбає про те, щоб благоустроїти парк та зробити його ще кращим та привабливішим. В Бабичівці та Устимівці  є серйозні проблеми з відсутністю  дошкільного навчального закладу, який би мав змогу працювати в зимовий період. Тож це питання і його вирішення є одним із актуальним та першочерговим.

Цікаво, що найменша з громад,   з тих, що  входять до формату Глобинської міської ради – Борисівська є єдиною бюджет якої прибутковий, а не дотаційний. Правда це пояснюється тим, що на території  цієї ради зараз не має жодного закладу шкільної чи дошкільної освіти.

Але, мабуть,  найбільшою цінністю всіх суміжних з Глобинською міською радою громад, які надали згоду на спільне об’єднання – є  те, що в  них є чимало заслужених та авторитетних людей: керівників успішних фермерських та сільськогосподарських підприємств,  спеціалістів-сільськогосподарників, педагогів і медиків, талановитих поетів, фотографів, художників, краєзнавців. І це  найцінніше надбання  майбутньої об’єднаної територіальної громади.

Зустріч Глобинського міського голови Станіслава Джуся з жителями с. Пироги на сільському стадіоні

Зустріч Глобинського міського голови з жителями с. Яроші в центрі цього села поблизу памятника воїнам-землякам, що загинули в роки Другої світової війни

Ярошівчани уважно слухають Глобинського міського голову Станіслава Джуся щодо питань обєднання територіальних громад в складі Глобинської міської територіальної громади

Глобинський міський голова  Станіслав Джусь та Опришківський сільський голова Тетяна Садлівська під час зустрічі з жителями Опришківської сільської ради в сільському клубі

Фрагменти знімків та фотовиставки  фотомайстра Литвиненко Олександра Миколайовича з с. Опришки, який з серпня 2014 року призваний на військову службу та перебуває в зоні АТО

Загальний вигляд дошкільного дитячого закладу в с. Опришки

Глобинський міський голова  Станіслав Джусь та Опришківський сільський голова Тетяна Садлівська після оглядин Опришківського дошкільного дитячого закладу

 
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:

Додати коментар

Правила додавання коментарів

Шановні користувачі нашого сайту, переконливо просимо ознайомитись з правилами додавання коментарів.

Мови нашого сайту - українська та російська. Звертайте увагу на правопис. Використання трансліту (написання українських, російських слів символами латиниці) при написанні повідомлень допускається тільки в крайніх випадках. Правка коментарів, які відповідають правилам сайту, не проводиться.

В коментарях категорично заборонено:

1. лайки, нецензурні вирази;
2. порушень законів Конституції України, некоректних висловів щодо державних символів;
3. ознак ксенофобії та релігійної ворожнечі;
4. реклами, спаму, флуду тощо.
5. особиста образа.
6. поширення недостовірної інформації (коментар буде видалений до моменту надання доказів!)

Всі коментарі, що порушують правила, будуть видалені з посиланням на відповідний пункт правил!
Дякуємо за порозуміння.


Захисний код
Оновити



Пошук по сайту

Фотогалерея

Глобинська міська рада