1 2 3
Протести чорнобильців Друкувати Написати листа
Вівторок, 30 червня 2015 15:33

30 червня зранку в  центрі  м. Глобине, поблизу приміщення управління пенсійного фонду України в Глобинському району, стали збиратися чорнобильці Глобинського  району, щоб  зустрітися з представниками пенсійного фонду в нашому районі та з’ясувати питання, що стосуються пенсійного забезпечення, осіб з числа ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС, які отримали інвалідність пов’язану з їх перебуванням в Чорнобильській зоні. З 2011 року, з часів правління Януковича в нашій державі діє не зовсім справедлива  за своєю суттю  постанова  Кабінету Міністрів України №1210  щодо Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Згідно цієї постанови перерахунок пенсій інвалідам-чорнобильцям  від мінімального розміру, встановленого всупереч вимогам Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»,  здійснювався  в залежності  від розміру їхньої заробітної плати  на момент відрядження чи призову їх через військкомати  для ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС  за місцем основної роботи.

Голова Глобинської районної організації чорнобильців Олександр Логвин з цього приводу заявив, що  абсурдність такої постанови та  соціальна несправедливість були зрозумілі від самого початку її прийняття. Адже,  по-перше значна частина підприємств, організацій, установ  на час прийняття постанови кабміну №1210 від 23.11.2011 року, була ліквідована, реорганізована, або ж взагалі припинили існування із зрозумілих причин суспільно-економічного розвитку в країні, - наприклад, ті ж колгоспи чи радгоспи  в сільському господарстві. Тож знайти відповідні документи для обґрунтування проведених нарахувань заробітної плати  за період перебування в Чорнобильській зоні ліквідаторів, які навіть за часом зберігання підлягали офіційному знищенню, в більшості випадків є нереальним. А, отже,  мова про які-небудь   перерахування  пенсій для  таких інвалідів-чорнобильців, а їх в нашому районі більшість,  не могла і йти. До того ж,  а як бути тим, хто отримав інвалідність, що має причинний зв'язок із Чорнобильською катастрофою,  перебуваючи на роботах з ліквідації  наслідків аварії   під час строкової військової служби? І по-друге,  саме основне: яке мав значення  розмір заробітної плати  за основним місцем роботи до робіт, що проводилися ліквідаторами безпосередньо в зоні Чорнобильської АЕС,  чи на самій атомній станції? Коли одну і ту ж саму роботу, отримуючи одинакові дози опромінення,  виконували  учасники ліквідації аварії разом, а  пенсії,  в зв’язку з інвалідністю,  отриманою внаслідок захворювань,  пов’язаних з радіаційним опроміненням,  такі особи отримують різні. «В той же час в Законі України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», говорить Логвин О.В., - вказано, що пенсії  інвалідів-чорнобильців повинні різниться в розмірах лише в залежності  від групи інвалідності, незалежно від того, яку хто займав посаду, чи отримував заробітну плату за основним місцем роботи».

Цього дня  представники чорнобильської спільноти району зустрілися з керівництвом   управління пенсійного фонду України в Глобинському району, де особисто начальник управління Григорій Грущенко, повідомив присутнім про те, що підготовлений проект рішення Кабінету Міністрів України, який має бути прийнятим найближчим часом та який має на меті усунути соціальну нерівність у виплаті пенсій інвалідам-чорнобильцям, починаючи вже з 1.07.2015 року. А в подальшому приведення стану виплат пенсій інвалідам-чорнобильцям у відповідність до передбачених законом про гарантії соціального захисту чорнобильців.

Потім чорнобильці зустрілись з керівництвом та спеціалістами  управління праці та соціального захисту населення Глобинської райдержадміністрації. Наталія Шебедя, керівник управління, повідомила присутнім, що пільги для інвалідів-чорнобильців та часників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС І та ІІ категорій залишаються. Також,  вказала на серйозні проблеми, які мають місце  з організацією тендеру по закупівлі санаторно-курортних путівок для  інвалідів-чорнобильців. Як, зрозуміли чорнобильці, управління в цьому питанні залишено сам на сам з цією проблемою,  без будь якого сприяння чи допомоги районних владних структур.

«Чорнобильці, що з’їхалися з різних кінців району в місто Глобине, тривалий час перебували в центрі міста, збиралися біля приміщення в якому розміщується Управління пенсійного фонду в районі, певний час перебували біля управління праці та соціального захисту населення, де прямо перед приміщенням провели зустріч з його керівництвом, збиралися навпроти районної державної адміністрації, де навіть зробили знімки на згадку про сьогоднішній захід, але на жаль, ті хто ще вчора, - розповідає  районний очільник громадського об’єднання чорнобильців, - були такі «любителі» вуличної демократії та соціальної справедливості, сьогодні навіть не вийшли не поцікавилися, що ж відбувається, чому збираються люди, що змушує їх на це,  які проблеми їх  турбують. Мабуть,   з кабінетів владних установ зовсім інший світогляд  та інші проблеми  їх турбують.»

Сьогоднішній захід  не остаточна акція чорнобильців, бо якщо не будуть прийняті обіцяні рішення, то  на 8 липня, стверджують чорнобильці  заплановані  заходи, які мають   на меті звернути увагу громадськості та влади на їх проблеми.

Чорнобильці району біля приміщення в якому розміщується Управління Пенсійного фонду України в Глобинському районі в центрі м. Глобине

Представники чорнобильської організації під час зустрічі з керівництвом Управління Пенсійного фонду України в Глобинському районі

Під час зустрічі чорнобильців з керівництвом Управління праці та соціального захисту населення Глобинської районної державної адміністрації

Чорнобильці в центрі міста Глобине

Знімок на згадку біля памятника засновнику міста Глобине, навпроти приміщення районних владних установ.

 
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:

Додати коментар

Правила додавання коментарів

Шановні користувачі нашого сайту, переконливо просимо ознайомитись з правилами додавання коментарів.

Мови нашого сайту - українська та російська. Звертайте увагу на правопис. Використання трансліту (написання українських, російських слів символами латиниці) при написанні повідомлень допускається тільки в крайніх випадках. Правка коментарів, які відповідають правилам сайту, не проводиться.

В коментарях категорично заборонено:

1. лайки, нецензурні вирази;
2. порушень законів Конституції України, некоректних висловів щодо державних символів;
3. ознак ксенофобії та релігійної ворожнечі;
4. реклами, спаму, флуду тощо.
5. особиста образа.
6. поширення недостовірної інформації (коментар буде видалений до моменту надання доказів!)

Всі коментарі, що порушують правила, будуть видалені з посиланням на відповідний пункт правил!
Дякуємо за порозуміння.


Захисний код
Оновити



Пошук по сайту

Фотогалерея

Глобинська міська рада