1 2 3
А собака кусається Друкувати Написати листа
Понеділок, 15 червня 2015 10:20

 

Значною  проблемою на території нашої  Глобинської міської ради  є наявність чималої кількості безпритульних   собак. Збиваючись у зграї   на околицях міста та населених пунктів міської ради,  а іноді і в  самих населених пунктах такі собаки іноді стають небезпечними для людей. Адже  через них можуть поширюватися і небезпечні хвороби такі, зокрема,  як сказ, а також собаки можуть проявляти агресивність та нанести серйозну шкоду життю та здоров’ю громадян. Особливо небезпечними вони можуть бути для дітей.

Зрозуміло, що це питання  не залишається без уваги   глобинчан.  Відчуття безпеки на вулицях міста безумовно хвилює кожного, адже кому  буде подобатися, якщо  поспішаючи на роботу чи то в магазин,  чи інших яких справах, а то і просто   здійснюючи вечірню прогулянку містом, ніколи не чекаєш, що на тебе чи твоїх знайомих накинеться зграя розлючених собак.

 

До Глобинської міської ради неодноразово надходять звернення жителів міста та керівників окремих підприємств і установ міста з вимогами  вчинити відлов чи знищення безпритульних  собак. Однак так просто проблема безпритульних  собак не вирішується. В зв’язку з ратифікацією Верховною Радою України  Європейської конвенції про захист домашніх тварин та згідно Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» безпритульних собак відстрілювати заборонено , їх необхідно відловлювати, стерилізувати і розміщувати в притулок. Умертвляти дозволяється лише тварин хворих на сказ, або тварин, що є носіями небезпечного захворювання. При цьому також забороняється застосовувати негуманні методи умертвіння тварин, що призводять до загибелі  від задушення, електричного струму, больових ін’єкцій. Отруєння, курареподібних препаратів, перегріву та інших больових методів. Бо в таких випадках настає кримінальна відповідальність передбачена ст. 299 Кримінального кодексу України –«знущання над тваринами», яка передбачає від штрафу до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, або ж - арешт  до 6 місяців.

На сьогодні роботи по стерилізації бродячих собак можуть виконувати працівники КП «Спецсервіс Кременчук», але і у них на даний час не оформлений дозвіл на проведення вищевказаних операцій і використання для цього спеціальних препаратів. Та й до того ж їх послуги для бюджету міської ради є надто дорогими. Наприклад, середній розрахунок вартості робіт цим підприємством  по відлову і стерилізації однієї безпритульної собаки обійдеться міському бюджету в 973 грн., додайте сюди ще вартість утримання такої собаки в пункті тимчасової перетримки – 25,23 грн. за добу і можна зрозуміти, що за сучасних обставин боротьба з безпритульними  собаками заняття не з дешевих.

Відомо, що  існує три категорії безпритульних собак: істинно безпритульні, умовно безпритульні та загублені або покинуті. Перші живуть сім`ями, споживають харчові рештки на звалищах і випадково здобутим кормом, іноді їх підгодовують люди. Другі за різними даними складають переважну більшість безпритульних тварин, вони живуть на автомобільних стоянках, ринках, поблизу лікарень, шкіл, дитячих садків і т.п., їх годують люди, які працюють на цих об`єктах. Треті являють собою найбільш небезпечну категорію безпритульних тварин, тому що вони не пристосовані до безпритульного життя, часто вони агресивні по відношенню до людей.

Слід поглянути на цю проблему і з іншого боку. Звідки беруться безпритульні тварини. Часто це на совісті тих господарів,  хто  спочатку  вирішив тримати собаку в домашніх умовах, а потім з тих чи інших причин від такої затії відмовився.  Тож перш ніж вирішувати заводити  собаку,  слід добре все зважити, адже цим Ви не просто зраджуєте свого домашнього  четверолапого  друга, а й створюєте чималу проблему для інших жителів.

Тож вирішення  питання безпритульної долі собак не з простих. Одним із шляхів розв’язання такої проблеми могло б  стати створення притулку для собак в нашому місті, однак знову ж це  заняття не з дешевих, а при теперішній скруті є і непосильним для міського бюджету. На жаль меценатів чи  заможних людей в нашому місті,  які могли б опікатися таким питанням теж не має.  Таким чином, доводиться констатувати, що  загроза життю і здоров’ю громадян від  небезпеки зі сторони безпритульних собак залишається  відкритим питанням. Тож необхідно бути обережним при появі зграй безпритульних собак, а у випадку  якщо помічено підозрілу поведінку таких собак – досить агресивну поведінку, наявність  ознак захворювань – повідомляти до відповідних служб, або ж в міську раду.

Цей безпритульник живе на території міського ринку в центрі міста Глобине. І разом з іншими безпритульщиками-псами, що облюбували цю частину міста, є умовно безпритульним, адже його тут підгодовують працівники ринку та реалізатори.

 

 
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:

Додати коментар

Правила додавання коментарів

Шановні користувачі нашого сайту, переконливо просимо ознайомитись з правилами додавання коментарів.

Мови нашого сайту - українська та російська. Звертайте увагу на правопис. Використання трансліту (написання українських, російських слів символами латиниці) при написанні повідомлень допускається тільки в крайніх випадках. Правка коментарів, які відповідають правилам сайту, не проводиться.

В коментарях категорично заборонено:

1. лайки, нецензурні вирази;
2. порушень законів Конституції України, некоректних висловів щодо державних символів;
3. ознак ксенофобії та релігійної ворожнечі;
4. реклами, спаму, флуду тощо.
5. особиста образа.
6. поширення недостовірної інформації (коментар буде видалений до моменту надання доказів!)

Всі коментарі, що порушують правила, будуть видалені з посиланням на відповідний пункт правил!
Дякуємо за порозуміння.


Захисний код
Оновити



Пошук по сайту

Фотогалерея

Глобинська міська рада