1 2 3
Жуки на перехресті важливих рішень Друкувати Написати листа
Вівторок, 19 травня 2015 14:53

Мабуть на сьогодні  не має більш актуальнішої, більш складнішої і тривожнішої  проблеми, як проблема необхідності проведення  адміністративно-територіальної реформи, проблема майбутнього укрупнення територіальних громад та реформування сільських рад.

Як буде жити село без сільської ради?! Це кінець села, село добивають, нам не вижити?! Такі страшилки сьогодні  активно поширюються  окремими керівниками сільських рад, підхоплюються  старшим поколінням  жителів села, які вже втомилися від пустопорожніх  обіцянок реформ та покращення життя  за часів незалежності України.

Можливо, в чомусь і є раціональні зерна, що будь-яка реформа будь-яке нововведення це завжди ризик, адже результат,   який хоч і прогнозований,  потребує перевірки і підтвердження на практиці.

І все ж, мабуть зрозуміло кожному, що так жити,  як ми живемо зараз,  далі не можна, що треба щось міняти, якщо ми хочемо змін на краще. Пропонована адміністративно-територіальна реформа, передбачена Законом України «Про добровільне об’єднання територіальних громад»  поєднує в собі  європейський досвід. Свого часу сільські ради більшовиками  були створені  мало не в кожному більш-менш великому селі для утвердження  компартійної диктатури. З їх допомогою більшовицька влада утримувала селян, нав’язувала їм свою політику, розправлялася з «непокірними та неблагонадійними» жителями населених пунктів.  І тоді і зараз сільські ради були наділені мінімумом повноважень,  ніколи не мали належних коштів для власного розвитку своїх  населених пунктів і повністю залежали від вищестоящих органів влади.

Тож реформа,  яка має бути запроваджена зараз,  наділяє центри об’єднаних територіальних громад  максимумом повноважень, яких вони не мали за всі свої часи існування. Фактично,  в собі вони поєднуватимуть і повноваження районних рад і адміністрацій, тобто будуть міні-районами.  І що саме важливе, крім повноважень,   такі  укрупнені об’єднання  матимуть і реальні кошти за рахунок перерозподілу бюджетних надходжень, тобто тепер можна з упевненістю сказати, що достатня частина коштів залишатиметься на місцях, що дає перспективи для розвитку та благоустрою населених пунктів. Крім того в селах залишається місцева влада в особі  сільських старост та ряду інших працівників місцевого апарату, необхідність в яких будуть визначати самі жителі  громад ( наприклад – землемір, соціальний працівник і т.і.) .

Зібрання жителів  Жуківської сільської ради, яке проходила зранку 19 травня 2015 року в сільському клубі, повинно було визначатись в найголовнішому – як бути далі? З ким об’єднуватися і чи об’єднуватися, а  чи зайняти очікувальну  позицію:  а що буде далі? Для участі в роботі сесії були запрошені Глобинський міський голова  Станіслав Джусь та члени робочої групи Глобинської міської ради з  громадського обговорення:  Володимир Перевьорткін та Олександр Логвин.

Цього дня в залі сільського клубу зібралося не менше сотні жителів села. Розпочала зібрання Жуківський сільський голова Козіна О.І., яка ознайомила присутніх з тими питаннями, які вони мають розглянути та прийняти для себе відповідні рішення. Оскільки цей захід проходив в рамках проведення громадського обговорення, було обрано голову та секретаря засідання. Головуюча Ольга Іванівна Козіна ознайомила присутніх  з основними положеннями Закону України «Про добровільне об’єднання громадян», з перспективними  центрами адміністративних центрів майбутніх об’єднань в Глобинському районі та  повідомила присутнім, що від одного з таких центрів об’єднаних громад – Глобинської міської територіальної громади Жуківська сільська рада отримала пропозицію на спільне об’єднання в єдину громаду. Для обговорення такої пропозиції при Жуківській сільській раді створено робочу групу з громадського обговорення.

Далі перед присутніми виступив Глобинський міський голова Станіслав Васильович Джусь, який повідомив присутнім про ті переваги, які надаються об’єднаним територіальним громадам у їх фінансуванні (збільшенні надходжень до бюджету за рахунок перерозподілу коштів від податків та обов’язкових платежів) та у розширенні повноважень. Що стосується безпосередньо жителів Жуківської сільської ради, то вони особисто на собі якихось  особливих змін у отриманні  адміністративних чи соціальних послуг не відчують, крім того, що зросте їх якість і доступність. По перше вони, як отримували послуги в Глобине так і отримуватимуть їх, а тільки зросте їх доступність та якість: зменшиться навантаження на адміністративні та соціальні центри надання послуг за рахунок зменшення кількісті послуго одержувачів  через  створення аналогічних центрів в Великих Кринках, Градизьку та Броварках та   приближенні їх до громадян (частину довідок та електроннозасвідчених документів можна буде отримувати безпосередньо у сільського старости).

Серед ризиків несвоєчасного об’єднання громад  є втрата фінансування з новими більшими надходженнями та державної підтримки на перехідний період.

В залі Жуківського сільського клубу присутні уважно слухали виступи Жуківського сільського голови Ольги Козіної та  Глобинського міського голови Станіслава Джуся

Перед присутніми виступає Глобинський міський голова Станіслав Джусь

На зібранні найбільшою активністю відрізнявся приватний підприємець Сергій Терещенко, який задав найбільше запитань, що стосувалися майбутнього добровільного об’єднання територіальних громад  та вніс пропозицію, щоб при такому об’єднанні обов’язково було проведено інвентаризацію майна та землі, що перебувають у власності та  на території Жуківської громади. Серед питань, які його хвилювали були:  чи не будуть утискатися права Жуківської громади при розподілу коштів об’єднаного бюджету, яким чином і хто розпоряджатиметься землями та майном Жуківської сільської громади, хто буде входити до робочої групи з об’єднання територіальних громадян і яким чином їх будуть визначати? Відповідаючи на ці запитання Станіслав Джусь  пояснив, що від кожної територіальної громади до складу об’єднавчої групи, яка буде розробляти установчі документи нового  укрупненого територіального об’єднання – Положення про добровільне територіальне об’єднання буде входити  по дві особи, які визначатимуться в кожній  раді окремо. Розподілом бюджету нового об’єднаного територіального об’єднання та визначенням пріоритетних напрямків діяльності і розвитку громади, в тому числі і конкретних населених пунктів та об’єктів  будуть займатися новообрані  голови та депутати рад. При цьому до їх складу будуть входити і депутати від Жуківської сільської ради, а також сільський староста, який вже законом визначений, як член виконавчого комітету  об’єднаної територіальної громади.

В залі сільського клубу

Момент зустрічі в Жуківському сільському клубі

Присутніх хвилювали проблеми  як зберегти в користуванні громади пасовища. На ці питання намагалась знайти відповідь і пояснити сільський голова Козіна О.І.

Найбільше присутніх хвилювали питання їх сьогодення. Селянам за відсутності на селі  робочих місць хвилювала доля пасовищ та луків, адже корова то є, поки що, мало не єдиний гарант виживання  в сільській місцевості.  Після отриманих роз’яснень сільського голови щодо порядку користування пасовищами  присутні знову повернулися до обговорення  питання щодо добровільного об’єднання територіальних громад.

Долею дитячих закладів переймалася завідуюча Жуківським дошкільним закладом Юля Малахова. Депутат сільської ради, агроном ТОВ «Лан-Агро» Василь Філоненко та пенсіонерка Любов  Малахова  обурювалися станом доріг, відсутності їх ремонту. Емілія Хичій, вихователь Жуківського дошкільного закладу донесла до присутніх проблему з водопостачанням в селі Жуках, коли воду для потреб дитячого закладу доводиться набирати звечора, через незадовільну роботу водогону. Всі ці проблеми потребують коштів та негайного  вирішення і одним з таких шляхів вирішення є об’єднання і територій і коштів і зусиль громад.

Тож підсумком зустрічі була принципіальна згода жуківчан на об’єднання разом з іншими суміжними громадами в одну об’єднану територіальну громаду з  адміністративним центром в м. Глобине.  Тож коли таке рішення озвучила Жуківський сільський голова  Ольга Козіна присутні в залі зустріли  дане  рішення оплесками.

Колись говорили, що поки в селі живуть лелеки таке село має перспективи. Надіємось, що і цей лелека який поселився  на водонапірній башні на вїзді в с. Жуки символізує перспективи  кращого майбутнього для українських сіл.

 
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:

Додати коментар

Правила додавання коментарів

Шановні користувачі нашого сайту, переконливо просимо ознайомитись з правилами додавання коментарів.

Мови нашого сайту - українська та російська. Звертайте увагу на правопис. Використання трансліту (написання українських, російських слів символами латиниці) при написанні повідомлень допускається тільки в крайніх випадках. Правка коментарів, які відповідають правилам сайту, не проводиться.

В коментарях категорично заборонено:

1. лайки, нецензурні вирази;
2. порушень законів Конституції України, некоректних висловів щодо державних символів;
3. ознак ксенофобії та релігійної ворожнечі;
4. реклами, спаму, флуду тощо.
5. особиста образа.
6. поширення недостовірної інформації (коментар буде видалений до моменту надання доказів!)

Всі коментарі, що порушують правила, будуть видалені з посиланням на відповідний пункт правил!
Дякуємо за порозуміння.


Захисний код
Оновити



Пошук по сайту

Фотогалерея

Глобинська міська рада