1 2 3
Нарада з адміністративно-територіальної реформи Друкувати Написати листа
Понеділок, 06 квітня 2015 15:22

3 квітня 2015 року в м. Києві в   Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України відбулася нарада з питань реалізації  Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні  для представників районних та обласних рад. В роботі цієї наради від Глобинщини взяли участь голова Глобинської районної ради Харченко В.М. та Глобинський міський голова Джусь С.В.. На нараді виступив віце-прем’єр-міністр України-Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Зубко Г.Г., який відмітив, що  реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади - це ключова реформа, без якої подальші реформи з дерегуляції практично неможливі. Всі процеси, які стосуються енергоефективності або підвищення ефективності промисловості так чи інакше пов'язані з децентралізацією і податками. Ми прийняли бюджет із курсом на децентралізацію, і зараз у всіх територій є можливість самостійно визначати не тільки рівень податків, а й базу оподаткування: нерухомість, землю, акциз. І логічно, що ті території, на яких  сьогодні розташовано більше підприємств, або ті, які сплачують акциз, ПДФО (податок з доходів з фізосіб) - більш спроможні. Говорячи про поняття добровільності при проведенні об’єднання (укрупнення) громад  звернув увагу, що є досвід багатьох європейських країн - це і Швеція, і Польща, де проходило добровільне об'єднання громад, але це відбувалось тривалий час. На жаль, у нас немає стільки часу. Більше того, за проведеними розрахунками, не може громада в п'ятсот осіб утримувати себе, надавати якісні  публічні послуги як, наприклад, велике місто чи селище, село з багатотисячним населенням. Громада, яка має не менше ніж 15-20 тисяч людей, здатна забезпечувати публічні послуги, адміністрування, видачу всіх актів реєстрацій.

Не можна говорити, що хтось із Києва вирішуватиме, яким чином потрібно об'єднуватись громадам на місцях. Це неправильно. Потрібно дати певний час на те, щоб громади самі чітко зрозуміли, яким чином їм краще об'єднатися і що це їм дасть. Якщо проаналізувати перші результати бюджетної децентралізації, то практично тридцять відсотків сільських рад чітко відчули, що вони неспроможні утримувати себе. А приблизно дві третини у нас - це самодостатні сільські громади, які можуть забезпечувати себе самостійно.

Водночас це не повинно стати причиною відмови об'єднуватися. Ці громади будуть об'єднуватися, аби покращити якість надання публічних послуг та оптимізувати управління територією.

Безперечно, виникають різні дискусії. Громада, яка нездатна себе утримувати, має приєднатися до іншої, а чим повинна керуватися та громада, яка на сьогоднішній день самодостатня, і яка повинна до себе приєднати іншу громаду. Їй, мовляв, такий доважок у вигляді "бідної" громади буде тільки в мінус. Це помилкове уявлення, бо об'єднуються не тільки громади, а й території, і інвестиційна привабливість.

В ході обговорення виступили Президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради Чернов С.І., начальник Управління впровадження та моніторингу пріоритетних проектів будівництва Мінрегіону Бондарчук Н.Л., директор інституту розвитку територій Ганнущак Ю.І. та інші. В ході обговорення, і зокрема, основних положень Методики формування спроможних територіальних громад в процесі розроблення перспективних планів та про порядок добровільного об’єднання територіальних громад взяв участь і Глобинський міський голова Станіслав Джусь, до речі,  єдиний з Полтавської області, який виступив на нараді та який мав питання, які на його переконання є важливими та актуальними в зв’язку з проведенням адміністративно-територіальної реформи. Ще задовго до цього, відразу після виступу Віце-прем’єр-міністра,  зал засідань наради покинув очільник обласної ради Петро Ворона.

Станіслав Джусь звернув увагу присутніх на те, що найактуальніші на сьогодні для українського суспільства питання адміністративно-територіального устрою та об’єднання громад мало висвітлюються в засобах масової інформації, а це в свою чергу  дає можливість для різного роду спекуляцій та перекручень на цю тему, які звучать навіть з уст посадовців, як обласного, районного, так і місцевого рівня. Також на його думку неприйняття до цього часу  Методики формування спроможних територіальних громад в процесі розроблення перспективних планів дуже гальмує процес проведення реформи, направляє зусилля окремих керівників місцевих громад в непотрібному, хибному напрямку, відволікаючи увагу жителів міст і сіл від вирішення дійсно необхідних та важливих проблем, як з проведення реформування, так і з життя  самої громади. Вказав на необхідність якнайшвидшого прийняття і Порядку з надання фінансової підтримки зі сторони держави об’єднаним громадам, що дасть змогу наочно переконатися в перевагах реформування адміністративно-територіального устрою.

В цілому нарада носила роз’яснювально-діловий характер,  була важливою для подальшого спрямування напрямків роботи по проведення реформування для тих, хто дійсно зацікавлений в тому,  щоб  були враховані інтереси громади в майбутньому їх об’єднанні, щоб  змінювалось наше життя на краще.

 

 
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:

Додати коментар

Правила додавання коментарів

Шановні користувачі нашого сайту, переконливо просимо ознайомитись з правилами додавання коментарів.

Мови нашого сайту - українська та російська. Звертайте увагу на правопис. Використання трансліту (написання українських, російських слів символами латиниці) при написанні повідомлень допускається тільки в крайніх випадках. Правка коментарів, які відповідають правилам сайту, не проводиться.

В коментарях категорично заборонено:

1. лайки, нецензурні вирази;
2. порушень законів Конституції України, некоректних висловів щодо державних символів;
3. ознак ксенофобії та релігійної ворожнечі;
4. реклами, спаму, флуду тощо.
5. особиста образа.
6. поширення недостовірної інформації (коментар буде видалений до моменту надання доказів!)

Всі коментарі, що порушують правила, будуть видалені з посиланням на відповідний пункт правил!
Дякуємо за порозуміння.


Захисний код
Оновити



Пошук по сайту

Фотогалерея

Глобинська міська рада