1 2 3
Боротьба з карантиними рослинами - крок до Європейської спільноти! Друкувати Написати листа
Вівторок, 30 квітня 2013 10:16

 

За останні роки відбувся бурхливий процес поширення амброзії в різних областях України, в тому числі   цей бур’ян   завдає  багато клопоту і мешканцям нашої громади. Назріла нагальна необхідність привернути Вашу увагу   до проблеми розповсюдження карантинного бур'яну – амброзії полинолистої, як біологічного об’єкту, що спричиняє тяжкі алергічні захворювання людей,  а також виснажує та зневоднює наші грунти.  А тому  вже зараз надзвичайно важливо знищити навіть найменші вогнища амброзії.

амброзія карантинні заходи

Полинолиста Амброзія – це однорічний злісний карантинний бур’ян заввишки 20 - 180 (250) см, з міцною кореневою системою, яка проникає в грунт до 4 метрів. При середній густоті рослина забирає з одного гектару землі до 2 тис. тонн води. З кожним роком амброзія поширюється на нові території, утворюючи при цьому велику надземну масу і заглушує культурні посіви. Стебло у рослини прямостояче, розгалужене, листя з вузькими частками, черешкові, верхні – перистороздільні, нижні – двоперистороздільні, квіти одностатеві. Вся рослина сіруватого кольору від густого щетинистого опушення.  Росте в посівах різних культурних рослин. А також по шляхах, біля будинків та смітників, на пустищах, старих кладовищах, відвалах різних порід, залізничних насипах.   Захоплює погано оброблені поля, городи, виноградники, баштани, сади, занедбані газони. Діапазон пристосування цієї рослини дуже великий, а людина своєю недбалістю та безгосподарністю створює найсприятливіши умови для інтенсивного її розмноження.

 

Розмножується амброзія насінням, яке визріває у серпні – вересні, легко обсипається, засмічуючи грунт. Одна добре розвинута рослина може дати до 100 тисяч зернят. Схожість зберігає до 10 - 15 років, при сприятливих умовах до 30 - 50 років. У кінці квітня – на початку травня насіння дружно проростає. Амброзія  не має природних ворогів (тварини амброзію не їдять) і відзначається великою біологічною активністю. Вона здатна заглушити та витіснити не тільки культури, а й дикорослі рослини, захоплюючи таким чином нові земельні ділянки і площі.

Цвіте амброзія з середини серпня до кінця жовтня. Під час цвітіння ця рослина дуже небезпечна: пилок викликає у людей алергію (підвищення температури, сльозотечу, кон’юнктивіт, погіршує зір і може викликати набряк легенів), медики називають це амброзійним полінозом або сінною пропасницєю. Слід додати, що у цей період від її пилку страждають астматики, у яких загострюються приступи бронхіальної астми.

Поширенню захворювання можуть сприяти погодні умови: спека, роза вітрів тощо. Ефективних ліків поки що не існує. Єдиний вихід — триматися подалі від амброзії полинолистої поки вона квітує.

Ст. 105 Кодексу про адміністративні правопорушення України передбачає, що порушення вимог щодо виконання фітосанітарних заходів тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьох до десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від восьми до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Основні способи боротьби з бур'яном зводяться до проведення карантинних заходів: систематичного обстеження сільськогосподарських угідь, ретельного очищення насіннєвого матеріалу . У міських умовах та населених пунктах одним із ефективних заходів знищення амброзії полинолистої є скошування до цвітіння і механічне видалення рослин з грунту. Постійне скошування, не зважаючи на високу отавність рослин, може зменшити насіннєву продуктивність до 74 % залежно від їх кількості та часу проведення. Найкраще скошувати амброзію в період викидання чоловічих волотей, оскільки скошена в цей період вона, в більшості випадків, не відростає.

Поряд з цим у містах та населених пунктах одним із ефективних заходів сьогодні є висівання газонних та злакових трав.

Застосовування гербіцидів залишається найефективнішим та економічно доцільним способом захисту від амброзії, при цьому слід враховувати, що амброзія чутлива до гербіцидів на початку розвитку - до утворення 2-5 справжніх листків, а в подальшому її стійкість зростає. Рекомендовані гербіциди для боротьби із амброзією:

- гезагард 500FW—застосовують методом обприскування до висівання та під час висівання культури але до появи сходів, на соняшнику 2,0-4,0 л/га, горосі на зерно, сої 3,0-5,0 л/га, горосі овочевому 2,0 л/га, моркві 2,0-3,0 л/га, коріандрі та картоплі 3,0-4,0 л/га;

- діален супер 464SL—на посівах колосових (пшениці ярої, ячменю ярого) 0,5-0,7 л/га, пшениці озимої 0,8 л/га—від фази кущіння до початку виходу в трубку, на кукурудзі 1,5 л/га обприскування у фазі 3-5 листків культури;

- каллісто 480SС—на посівах кукурудзи 0,2-0,25 л/га обприскування посівів у фазі 3-8 листків культури;

- ураган форте 500SL—поля призначені під посів ярих зернових, кукурудзи, соняшнику, цукрових буряків, ріпаку, люцерни, сої та льону обприскування вегетуючих бур”янів навесні 1,5-3,0 л/га за 2 тижні до висівання (до обприскування виключити всі механічні обробки, крім ранньовесняного закриття вологи), восени 2,0-4,0 л/га обприскування вегетуючих бур'янів після збирання попередника.

Ми живемо в третьому тисячолітті, прагнемо увійти до Європейської спільноти, тому маємо навести порядок у своїй оселі. В наших руках чистота і благополуччя навколишнього середовища.

Виконком  Глобинської міської ради

 

 

 
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:

Додати коментар

Правила додавання коментарів

Шановні користувачі нашого сайту, переконливо просимо ознайомитись з правилами додавання коментарів.

Мови нашого сайту - українська та російська. Звертайте увагу на правопис. Використання трансліту (написання українських, російських слів символами латиниці) при написанні повідомлень допускається тільки в крайніх випадках. Правка коментарів, які відповідають правилам сайту, не проводиться.

В коментарях категорично заборонено:

1. лайки, нецензурні вирази;
2. порушень законів Конституції України, некоректних висловів щодо державних символів;
3. ознак ксенофобії та релігійної ворожнечі;
4. реклами, спаму, флуду тощо.
5. особиста образа.
6. поширення недостовірної інформації (коментар буде видалений до моменту надання доказів!)

Всі коментарі, що порушують правила, будуть видалені з посиланням на відповідний пункт правил!
Дякуємо за порозуміння.


Захисний код
Оновити



Пошук по сайту

Фотогалерея

Глобинська міська рада