1 2 3
В центрі уваги харчування дітей Друкувати Написати листа
Середа, 25 жовтня 2017 11:59

 Організація харчування учнів та вихованців навчальних закладів Глобинської громади постійно знаходиться в центрі уваги керівництва Глобинської міської ради. От і недавно на засіданні міськвиконкому в жовтні 2017 року одним з питань порядку денного було про організацію харчування школярів навчальних закладів Глобинської міської ради.

Всього у загальноосвітніх навчальних закладах громади, а це 4 - ЗОШ І-ІІІ ступенів, з яких одна опорна школа, гімназія та 4- ЗОШ І-ІІ ступенів, з яких дві – філії опорної школи, - навчається 1732 учні. З них на 100 відсотків  забезпечені гарячим харчуванням учні 1-4 класів. Крім того забезпечується безкоштовно харчування 99 учнів пільгових категорій 5-11  класів. Варто зауважити, що вартість харчування одного школяра в день коштує 10 грн. При сучасних  зростаннях цін на продукти харчування звісно, що цього недостатньо для  повноцінного та збалансованого харчування школярів. До речі, вартість харчування одного вихованця в дитячому дошкільному навчальному закладі зараз становить – 25 грн. в день.

 На цю проблему та необхідність переглянути розмір вартості  харчування дітей звернули увагу   начальника відділу освіти міськвиконкому Олександр Іванченка  під час розгляду цього питання. В свою чергу  керівник освітньої галузі громади повідомив, що над цим питанням зараз працюють відповідні спеціалісти відділу освіти. Одна з проблем- будь-яке підвищення знову буде лягати додатковим тягарем на сімейні бюджети.

Для організації  гарячого харчування усі навчальні заклади громади забезпечені холодною проточною водою та електричним обладнанням для  підігріву води. За той незначний час, що навчальні заклади громади перебувають в управлінні Глобинської міської ради,  чимало зроблено і для переобладнання,  переоснащення та  ремонтів харчоблоків. Так в 2017 році лише на придбання для харчоблоків і їдалень навчальних закладів міської громади придбано холодильного, технологічного обладнання, столового та кухонного посуду на загальну суму 304 735 грн.. Проведено ремонти їдальні  в Глобинській ЗОШ І-ІІ ступенів №4. Проводиться капітальний ремонт харчоблоку в Жуківській ЗОШ І-ІІ ступенів.

Чимало запитань надійшло від членів міськвиконкому з приводу закупівлі продуктів харчування для навчальних закладів громади. На сьогодні,  відповідно до проведених відділом освіти тендерів та процедур закупівлі, постачання продуктів до навчальних закладів громади здійснюють 10 постачальників. А саме: ТОВ «Торгова компанія «Світ Продуктів» - масло; ФОП Сергієнко В.І.- молоко, м'ясо, печінка, сосиски вищого ґатунку; ПП «Хорольська механізована пекарня» - хліб; ТОВ «Глобинський маслосирзавод» - сир, кисломолочні продукти; ФГ «Агросвіт-СВ» - овочі. Крім того продукти харчування постачають фізичні особи підприємці: Орел В.В., Дівак С.В., Коваленко Н.В., Царьков А.І., Рилов В.М.

У вересні-жовтні 2017 року до загальноосвітніх навчальних закладів громади завезено  6 170 кг. овочів на суму 37 11 грн., а саме: СФГ «Грунтознавець» В.Багачанського району- буряка – 791 кг по ціні 6.24 грн. за 1 кг, капусти 1698 кг -5,70 грн. за 1 кг., моркви – 150 кг – 6,72 грн. за 1 кг, цибулі- 631 кг- 6,48 грн. за 1 кг.

В ФГ «Агросвіт-СВ»  придбано картоплі 2 900 кг по 6 грн. з 1 кг на суму 60 973 грн. В ФОП Сергієнко В.І. – 1024,53 кг. м’яса на суму 60 973,30 грн., в ТОВ «Торгова компанія «Світ Продуктів» 81 кг. масла на суму 9 047,67 грн.

Ціни, за якими постачаються  продукти харчування,  не перевищують середньостатистичних цін у Полтавському регіоні та м. Глобине. Усі продукти харчування постачаються до навчальних закладів з відповідними дозвільними документами та спеціалізованим транспортом. Для підвезення продуктів харчування у ДНЗ м. Глобине відділом освіти був придбаний автомобіль вантажний  фургон «РЕНО ДОККЕР ВАН» вартістю 295 грн.

Суттєву допомогу в організації харчування школярів   та своїм сільським громадам в цьому року надали керівники сільськогосподарських  підприємств СФГ «Барвінок» Співак В.Ф. та АФ «Мрія» Гудим Г.П. Так,  завдяки спонсорській допомозі Василя Співака для Жуківської ЗОШ І-ІІ ступенів заготовлено огірки, помідори, постачається цукор. Галина Гудим надає спонсорську допомогу Шепелівській школі постачаючи борошно, крупу пшеничну, цукор та олію.

Педагоги Опришківської ЗОШ І-ІІІ ступенів зуміли забезпечити вирощування та збір овочів на пришкільних ділянках. В цьому році їм вдалося заготовити 120 кг буряка та 800 кг картоплі.

Не залишаються осторонь проблеми харчування дітей і батьки в сільській місцевості. Для  своїх шкіл,  щоб урізноманітнити харчування своїх дітей та зробити його більш калорійним, вони передають надлишки овочів вирощених у власних домогосподарствах: картоплю, буряки, капусту, квасолю , фрукти. Працівники шкільних їдалень заготовляють квашені помідори й капусту, томатний сік, борщову заправку, варення, сушать та заморожують ягоди і фрукти для компотів.

Відділ освіти міськвиконкому  розглянув та прийняв до виконання питання хщодо стовідсоткового фінансування та введення в щоденний раціон учнів 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів молока об’ємом 200 мл на кожну дитину за рахунок коштів міського бюджету на 2017 рік та передбачення такого фінансування на наступний рік.

За результатами розгляду питання «Про організацію харчування учнів навчальних закладів Глобинської міської ради» у 2017-2018  навчальному році члени міськвиконкому запропонували   при формуванні міського бюджету на 2018 рік збільшити фінансування на харчування дітей дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладів громади та передбачити кошти на модернізацію їдалень та забезпечення учнів молоком.

alt

alt

Під час проведення засідання міськвиконкому

 

 
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:

Додати коментар

Правила додавання коментарів

Шановні користувачі нашого сайту, переконливо просимо ознайомитись з правилами додавання коментарів.

Мови нашого сайту - українська та російська. Звертайте увагу на правопис. Використання трансліту (написання українських, російських слів символами латиниці) при написанні повідомлень допускається тільки в крайніх випадках. Правка коментарів, які відповідають правилам сайту, не проводиться.

В коментарях категорично заборонено:

1. лайки, нецензурні вирази;
2. порушень законів Конституції України, некоректних висловів щодо державних символів;
3. ознак ксенофобії та релігійної ворожнечі;
4. реклами, спаму, флуду тощо.
5. особиста образа.
6. поширення недостовірної інформації (коментар буде видалений до моменту надання доказів!)

Всі коментарі, що порушують правила, будуть видалені з посиланням на відповідний пункт правил!
Дякуємо за порозуміння.


Захисний код
Оновити



Пошук по сайту

Фотогалерея

Глобинська міська рада