1 2 3
Вибори сільських старост: що, де, коли Друкувати Написати листа
Четвер, 07 вересня 2017 13:08

5 листопада 2017 року в Глобинській територіальній об’єднаній громаді відбудуться перші вибори сільських старост, які пройдуть в шести старостинських округах: Бабичівському (входять села Бабичівка, Устимівка, Набережне та Новобудова), Борисівському (с. Бориси),  Пирогівському (с.Пироги та с. Яроші),  Опришківському (с. Опришки, с.Битакове Озера та с. Мар’їне), Жуківському (с. Жуки, с.Коломицівка, с. Павлівка, с. Жорняки та с. Новоселівка)  та Новомосковському (с. Новомосковське, с. Кордубанове та с. Старий Хутір).

Зараз в Глобинській громаді працює чотири  в.о. сільських старости:   Ольга Козіна (Жуківський   старостат), Станіслав Живолуп (Бабичівський старостат), Тамара Кір’ян (Пирогівський старостат) та Тетяна Садлівська (Опришківський старостат). Свого часу до створення Глобинської об’єднаної громади ці особи працювали сільськими головами відповідних сільських рад. Та,  з початком територіально-адміністративної  реформи України, керуючись, перш за все, інтересами жителів   населених пунктів, що входили до територій сільських рад які вони очолювали, ці керівники органів місцевого самоврядування, усвідомлюючи, що без  рішучих, кардинальних змін не має шансів надіятись на  успішний розвиток,  прийняли для себе  відповідальне та виважене рішення – створювати об’єднану громаду.

І сьогодні перші результати говорять про те, що  вони обрали правильний шлях. В селах відроджуються дитячі садки, а в діючих відкриваються нові вікові групи, відновлюються та капітально ремонтуються  ФАПи, сільські амбулаторії,   сільські будинки  культури, проводяться заходи з благоустрою. Для дітей та молоді встановлюються дитячі та спортивні майданчики. З метою заохочення учнівської молоді до навчання, розвитку їх творчих та інтелектуальних здібностей, фізичного розвитку та спортивного гарту  надається сприяння в організації їх участі в олімпіадах, творчих фестивалях та конкурсах, спортивних змаганнях, а переможці та педагоги, наставники і тренери, що сприяли успіхам своїх виконавців,   отримують   солідне фінансове заохочення.

Чимала заслуга у захисті інтересів жителів  населених пунктів старостатів Глобинської громади, їх розбудові  саме в.о. сільських старост. Ще коли приймалось рішення про створення Глобинської об’єднаної територіальної громади,   була домовленість, що ті очільники сільських громад, які сприяли процесу створенню громади,   певний час продовжать працювати на своїх посадах, щоб завершити всі процеси із створення громади та з врахуванням  законодавчої бази і набутого  досвіду     діяльності сільських старост,  буде розроблено  положення про сільських старост, щоб максимально забезпечити інтереси   жителів   сільських територій громади.

Саме для цих цілей було прийнято в липні 2017 року міськими депутатами рішення про створення ще одного старостинського округу на території сіл Новомосковське, Старий Хутір та Кордубанове, затверджено Положення про  старосту Глобинської міської територіальної громади та прийнято рішення про проведення  виборів сільських старост громади.

Староста буде обиратися жителями  сіл, розташованих на території відповідного старостинського округу,  а для Борисівського старостинського округу жителями одного села Бориси,  на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування в порядку, визначеному законом  України «Про місцеві вибори». Обраний староста   здійснюватиме  свої повноваження на постійній основі.

Висування кандидатів на посаду старости села розпочнеться з 2 жовтня 2017 року та має закінчитися  12 жовтня 2017 року. Право висування кандидатів на посаду сільського  старости реалізується виборцями у відповідних єдиних одномандатних виборчих округах через місцеві організації партій або шляхом самовисування.

 Глобинська міська  виборча комісія повинна зареєструвати кандидата на посаду сільського  старости, висунутого шляхом самовисування, за умови особистого пред’явлення ним документа:  паспорта громадянина України або тимчасового посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України), подання ним автобіографії,    декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру кандидата на посаду сільського старости, чотирьох фотографій кандидата розміром 4 x 6 сантиметрів, а   також особисто підписаних ним заяви про самовисування кандидатом на посаду   сільського  старости та   згоди на оприлюднення біографічних відомостей у зв’язку з участю у місцевих виборах.

Сільським  старостою може бути обраний громадянин України, який має право голосу відповідно до статті 70 Конституції України та який не має судимості  за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, злочину проти виборчих прав громадян чи корупційного злочину, якщо ця судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку.

Отже виборчий процес з перших виборів старост Глобинської громади стартував. Жителі старостатів мають зробити свій вибір, щоб обрати гідних очільників,   які будуть дбати про розвиток,  розбудову  та благоустрій населених пунктів,  щоб життя їх жителів ставало кращим, екологічно безпечнішим та комфортнішим.

 

 
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:

Додати коментар

Правила додавання коментарів

Шановні користувачі нашого сайту, переконливо просимо ознайомитись з правилами додавання коментарів.

Мови нашого сайту - українська та російська. Звертайте увагу на правопис. Використання трансліту (написання українських, російських слів символами латиниці) при написанні повідомлень допускається тільки в крайніх випадках. Правка коментарів, які відповідають правилам сайту, не проводиться.

В коментарях категорично заборонено:

1. лайки, нецензурні вирази;
2. порушень законів Конституції України, некоректних висловів щодо державних символів;
3. ознак ксенофобії та релігійної ворожнечі;
4. реклами, спаму, флуду тощо.
5. особиста образа.
6. поширення недостовірної інформації (коментар буде видалений до моменту надання доказів!)

Всі коментарі, що порушують правила, будуть видалені з посиланням на відповідний пункт правил!
Дякуємо за порозуміння.


Захисний код
Оновити



Пошук по сайту

Фотогалерея

Глобинська міська рада