1 2 3
Село на шляху відродження Друкувати Написати листа
Середа, 02 серпня 2017 13:25

Обабіч старинного Ромаданівського шляху  на чорноземних землях Глобинщини  серед безкраїх степів  привільно розкинулось село Опришки. Одне з найстаріших в окрузі  за часом свого виникнення,  це поселення не раз зазнавало руйнувань воєнних лихоліть, страшних більшовицьких голодоморів та репресій. Сьогодні Опришки -  це центр Опришківського старостату  Глобинської громади до складу якого входять села Опришки, Битакове Озеро та Маріїне. Всього жителів тут – 757. З них в с. Опришки проживає 741 житель, в Марїне -7 і в с. Битакове Озеро - 9 жителів.

В Опришках працює середня школа, є дитячий садок, відділення поштового зв’язку, функціонують сільський будинок культури  та   лікарська амбулаторія.

В останній час в населених пунктах Опришківського сільського старостату  чимало уваги приділяється питанням благоустрою. Зокрема,  продовжуються роботи з будівництва вуличного освітлення. А з утворенням Глобинської об’єднаної територіальної громади введено нову посаду працівника комунального підприємства з благоустрою. Та втім, один працівник не встигає справитися з усіма тими завданнями,  які необхідно вирішувати. Тому вже зараз в.о. Опришківського сільського старости Тетяна Садлівська переймається  тим, щоб звернутися до міським депутатів з проханням вирішити питання про введення другої аналогічної посади. Адже,  необхідно доглядати території сільських скверів, обочини центральних доріг, спортивних споруд, сільські цвинтарі та  громадські місця. Об’єм робіт великий і щоб своєчасно їх виконувати є потреба в ще одному працівникові. «Суттєву допомогу в благоустрої надають працівники, що виконують громадські роботи за направленням районної служби зайнятості, - говорить  Тетяна Садлівська, - однак такі роботи носять сезонний характер, а роботи з благоустрою потрібно проводити постійно. І навіть взимку – розчищати від снігу громадські місця, проводити санітарну обрізку дерев та інше.»»

Особливою гордістю опришківців є їх чудовий сквер в центрі села Опришки. Тут висаджені декоративні дерев, серед яких вічнозелені красуні – ялинки. В сквері є алеї – тротуарні доріжки з асфальтним покриттям. Понад однією із сторін доріжки дбайливо доглянуті квіти. Враховуючи цьогорічну спеку  чимало довелося затратити зусиль на їх полив та догляд за ними. Зате від ранньої весни і до пізньої осені тут цвітуть різні квіти. А цього року в сквері встановлені ще й декоративні лавки, виставлені урни для сміття, щоб створити додаткові зручності для жителів села та не насмічувати в улюбленому місці відпочинку жителів села.

alt

Заступник міського голови Олександр Артюшенко та в.о. Опришківського сільського старости Тетяна Садлівська оглядають лавки встановлені в сквері с. Опришки

alt

Найкраще перевірити чи зручні та комфортні лавки, встановлені в сквері,   це попробувати присісти на них,  вирішили керівники громади та Опришківського старостату

alt

Про те, що хороше і зручно можна перепочити в сільському сквері переконані і ось ці місцеві хлопчаки, які комфортно примостились на встановленій  св сквері лавкі

alt

Затишна алея сільського скверу в с. Опришках

alt

Працівник з громадських робіт Тетяна Конько дбайливо доглядає насадження квітів вздовж тротуарної доріжки в сільському сквері

«Наше основне завдання, - відмітив заступник міського голови Олександр Артюшенко, оглядаючи те, як проведені роботи з благоустрою сільського скверу в с. Опришки, - полягає в тому, щоб створити в селах громади    умови для проживання їх жителів  схожими на ті, які є в місті. Це і доглянуті та благоустроєні сквери і місця відпочинку, дитячо-спортивні майданчики, відбудовані та відремонтовані клуби, дитсадки та інші заходи, які мають створити для людей кращі умови для їх проживання, відпочинку та дозвілля».

Втім, слід відмітити, що багато в чому свого часу село зберегло та змогло утримати в належному стані об’єкти соціальної сфери завдяки спонсорській допомозі найбільшого  сільськогосподарського  підприємства, що працює в цій окрузі – ПСПОВ «Колос», яке очолює Віктор Кузьмич Крюк.

І зараз, його коштами та зусиллями вирішується питання відродження духовності в рідному селі. В центрі села на перетині шляхів зводиться незвична в наших краях  споруда – дерев’яна  православна церква. На міцному бетонному фундаменті  зводиться храм, як свідчення духовного відродження села.

alt

alt

alt

Будівництво православної церкви в с. Опришки

alt

Вигляд будівництва Благовіщенського деревяного храму з середини приміщення

Цікаво, що і раніше в цьому селі були лише дерев’яні церкви. Відомості про одну з перших церков збудовану на початку 18 століття не збереглися. Але з історичних джерел є відомості про те, що в 1790 році на місці попередньої церкви було збудовану дерев’яну Благовіщенську церкву із дзвіницею, а ще більше чим через сто років в  1889 році було збудовано та відкрито  нову Благовіщенську дерев’яну церкву з дзвіницею, при якій   існували церковна сторожка, церковна бібліотека, церковно-приходська школа, два будинки і лавка; в одному будинку проживав псаломщик, а в іншому - священик.

Звісно, що за радянських часів церкву та церковні споруди було зруйновано. І лише в даний час, за часів отримання Україною незалежності,   настав час для відродження  релігійної святині, яка має стати не лише духовним джерелом   для селян, а й окрасою та гордістю села.

Будують її майстри-будівельники з Івано-Франківщини. Це вже третя святиня, яку вони відновлюють на теренах Полтавської області. Дві перших були збудовані в Гадяцькому та Диканському районах на Полтавщині. «Мої колеги-будівельники, - говорить один з будівельників, Василь Тимків, - мають досвід будівництва дерев’яних церков в різних областях України. А церкву в Опришках ми плануємо збудувати через три місяці. Одночасно мають бути виконані роботи з оздоблення та утеплення приміщення.  Тобто, всі роботи будуть закінчені  восени 2017 року».

alt

Майстер-будівельник з Івано-Франківщини Василь Тимків показує який вигляд буде мати закінчене будівництво православного храму в с. Опришки,   згідно проектної документації

alt

alt

Такий вигляд матиме Благовіщенська церква в с. Опришки по завершенню її будівництва

Отже вже зовсім скоро в с. Опришки буде відкритий православний дерев’яний храм – Благовіщенська церква Української православної церкви Київського патріархату.

 
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:

Додати коментар

Правила додавання коментарів

Шановні користувачі нашого сайту, переконливо просимо ознайомитись з правилами додавання коментарів.

Мови нашого сайту - українська та російська. Звертайте увагу на правопис. Використання трансліту (написання українських, російських слів символами латиниці) при написанні повідомлень допускається тільки в крайніх випадках. Правка коментарів, які відповідають правилам сайту, не проводиться.

В коментарях категорично заборонено:

1. лайки, нецензурні вирази;
2. порушень законів Конституції України, некоректних висловів щодо державних символів;
3. ознак ксенофобії та релігійної ворожнечі;
4. реклами, спаму, флуду тощо.
5. особиста образа.
6. поширення недостовірної інформації (коментар буде видалений до моменту надання доказів!)

Всі коментарі, що порушують правила, будуть видалені з посиланням на відповідний пункт правил!
Дякуємо за порозуміння.


Захисний код
Оновити



Пошук по сайту

Фотогалерея

Глобинська міська рада