1 2 3
Небезпечна хвороба про яку варто не забувати Друкувати Написати листа
Понеділок, 24 липня 2017 13:31

Сьогодні в центрі уваги суспільства – факти проявів в Україні небезпечної хвороби – ботулізму. Ботулізм - важке токсичне інфекційне захворювання, в результаті якого уражається нервова система. Важка форма захворювання може призвести до летального результату.

Виникає ця хвороба в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Збудник хвороби  постійно існує в грунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип'ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120 ° С через ЗО хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших в природі отруту - ботулотоксин. Його смертельна доза для людини становить усього лише 0,3 мкг. Зараження людини ботулізмом відбувається при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження: забруднених   фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів, через ковбаси, шинку, копчену рибу.

Потрапляючи в травний тракт ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується в кров і розноситься по організму, "осідаючи" у різних відділах нервової системи. Зараження дорослої людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт.

Перші спалахи захворювання на ботулізм у 2017 році було зафіксовано в Києві. Ще в травні смертельної хвороби виявили у трьох осіб, один з них помер. Пізніше в Києві ботулізмом захворів ще один чоловік. Також ботулізм виявили в Херсонській (1 випадок), Вінницькій (2 випадки), Сумській (1 летальний випадок ботулізму), Полтавській (1 летальний випадок ботулізму в Горішньому Плавнях), Одеській і Запорізькій областях (10 випадків). За станом на сьогодні на Україні вже зафіксовано 76 випадок захворювань на ботулізм, 8 з яких закінчилися смертю хворих.

Експерти запевняють, що відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. У зоні ризику - в'ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м'ясні і рибні консерви і домашня ковбаса. В Україні випадки ботулізму викликані в основному споживанням в'яленої риби.

Смертоносну рибу, від якої заразилися кияни, виготовили м. Світловодськ, Кіровоградської області, відправником рибної продукції є ТОВ "Чудо-Юдо" (м. Світловодськ, Кіровоградської області). Продукція була придбана в гіпермаркетах "Караван", "Ашан" і супермаркеті "Мегамаркет". Власником підприємства є Антон Меркулов. Після споживання саме цієї риби люди захворіли на ботулізм. З 29 травня в Києві ввели тимчасову заборону на продаж риби  цього виробника. Медики вимагають громадян утриматися від вживання в'яленої риби виробництва ПП Меркулов А.В.

Крім того, в селищі Градизьк працівники СБУ викрили потужну мережу браконьєрських бригад. Чоловіки поставляли рибу, яка заразила ботулізмом не менше двох осіб. Зловмисники виловлювали і обробляли рибу в брудних сараях, гаражах і просто на вулиці. Крім того, рибу приправляли шкідливими хімічними добавками.

Симптоми хвороби у кожної людини та в кожному конкретному випадку можуть проявлятися по-різному. Так, перші симптоми можуть з'явитися як через кілька годин після вживання, так і через 10 днів. Високої температури і нудоти, як правило, не буває. Хіба що в продукті був ще супутній збудник. Симптоматика розвивається зверху вниз. Людина починає погано бачити, двоїться в очах, не може читати дрібний шрифт, виникає сухість слізних оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу, сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальна слабкість, підвищення температури тіла.

Медики радять при перших симптомах отруєння відразу звертатися до лікаря. У спеціалізованому відділенні використовують спеціальні сироватки (внутрішньом'язово) протягом 1-4 діб. З огляду на те, що в шлунково-кишковому тракті спори ботулотоксину можуть перетворюватися у вегетативні форми, для їх знищення використовують антибіотики. При розладах дихання призначають штучну вентиляцію легенів. Для кращого насичення крові киснем та підвищення захисних сил організму використовують гіпербаричні оксигенації.

Та, на жаль, в Україні в даний час насправді лікувати нічим, адже,  сироватки від ботулізму в Україні немає вже три роки. Колишню російську сироватку Міністерство охорони здоров'я не сертифікувало, а решта завозиться нелегально. В Україні можна знайти незареєстровану сироватку від ботулізму та коштує вона "скажені гроші".

Міністерство охорони здоровя України вже попросило ВООЗ і "Червоний Хрест" надати сироватку у вигляді гуманітарної допомоги. І така допомога в рамках розвитку ООН у вигляді протиботулістичної сироватки канадського виробнитцтва надійшла до нашої держави 4 липня цього року. Це вперше з 2014 року зявилися ліки від ботулізму в Україні, які відтепер можуть врятувати не одне життя постраждалих на цю хворобу осіб.

І все ж,   виходячи з таких обставин, краще упередити себе та своїх рідних від цього небезпечного захворювання, яке часто супроводжується летальним наслідком. А для цього,  в першу чергу,  необхідно відмовитися від вживання в їжу продуктів сумнівної якості.

alt

/Сектор охорони здоров’я  Глобинської міської громади/

 
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:

Додати коментар

Правила додавання коментарів

Шановні користувачі нашого сайту, переконливо просимо ознайомитись з правилами додавання коментарів.

Мови нашого сайту - українська та російська. Звертайте увагу на правопис. Використання трансліту (написання українських, російських слів символами латиниці) при написанні повідомлень допускається тільки в крайніх випадках. Правка коментарів, які відповідають правилам сайту, не проводиться.

В коментарях категорично заборонено:

1. лайки, нецензурні вирази;
2. порушень законів Конституції України, некоректних висловів щодо державних символів;
3. ознак ксенофобії та релігійної ворожнечі;
4. реклами, спаму, флуду тощо.
5. особиста образа.
6. поширення недостовірної інформації (коментар буде видалений до моменту надання доказів!)

Всі коментарі, що порушують правила, будуть видалені з посиланням на відповідний пункт правил!
Дякуємо за порозуміння.


Захисний код
Оновити



Пошук по сайту

Фотогалерея

Глобинська міська рада