1 2 3
Відбувся міський семінар для педагогів Друкувати Написати листа
Вівторок, 28 березня 2017 14:15

24 березня 2017 року на базі Глобинської ЗОШ I-III ступенів №5 відбувся міський семінар-практикум на тему: «Музейна справа як засіб виховання і навчання сучасних школярів». Метою семінару, який проводився для   заступників директорів з виховної роботи, педагогів-організаторів та всіх, хто небайдуже ставиться до розвитку музейної справи,  був   обмін досвідом  щодо удосконалення діяльності  музеїв, підвищення  їх ролі  як осередків освіти учнівської молоді.

З вітальним словом до присутніх  звернулась директор школи Світлана Павлівна Романенко. Вона й розпочала теоретичний блок семінару-практикуму. Світлана Павлівна ознайомила присутніх з історією виникнення музейної справи, презентувала матеріали про роль і місце музею в житті людини, поділилась досвідом роботи, адже в навчальному закладі діє два зареєстровані музеї: етнографічного та історичного профілів.

Досить вдало пройшов заспів « Мій край благословенний – то гілочка на дереві народу», який підготувала Н.Й.Шварц, вчитель української мови та літератури. Учасники  здійснили  цікаву заочну мандрівку нашою рідною Україною. А допомогло в цьому,  чарівне дерево – дерево роду, всього нашого українського народу. Глядачів вразили ведучі своєю виразністю мовлення. Наталія Йосипівна змістовно підібрала слова та пісні у розкритті поставленої мети. Місцеві майстри презентували роботи виконані своїми руками. Зокрема, бібліотекар Глобинської ЗОШ №5 Валентина Петрівна Охріменко разом з онучкою Веронікою, ученицею 4 класу,  показали різноманіття своїх робіт. Валентина Петрівна підтримує Вероніку, бо «двигуном» ідей є саме вона.

Наступним етапом семінару була екскурсія «У звичаях, традиціях народу ти душу України пізнавай!» до етнографічного музею школи. За останній період спостерігається значний зріст етнографічних музеїв, головна  мета яких  сприяти підвищенню і поглибленню якості знань учнів про минувшину рідного краю. Етнографічний музей Глобинської школи №5 є одним із центрів навчально-виховної роботи школи, осередком  проведення масових заходів, різних зібрань, зустрічей і не тільки для учнів школи, а навіть мешканців мікрорайону. Під час екскурсії  екскурсоводи – старшокласники проявили гостинність та ґрунтовні знання. Діти з легкістю розповідали про кожну з експозицій, що і вразило присутніх. Загальна риса експозицій цього профілю -  це велика кількість побутових речей, інтер’єр української селянської хати. З даної екскурсії учасники дізнались багато цікавого та  нового. Матеріали, які є в музеї, використовуються  учителями на відкритих уроках з української літератури, під час проведення виховних заходів, різноманітних виставок та свят. Керівник музею Ростислава Іванівна Романюк та  рада музею  проводять велику просвітницьку роботу серед учнів школи. Щороку до великих народних та релігійних свят обов’язково готується захід, який проводиться в актовій залі школи для учнів всіх класів за паралелями. Саме такі моменти шкільного життя дають учням усвідомити, що школа – це не тільки база знань, але й база добра, людяності, виховання, любові. Отже, етнографічний музей став шкільним навчально-виховним центром, на базі якого здійснюється етнографічна та краєзнавчо-пошукова робота. Приємно відвідувати музей ще й тому, що кожну річ можна взяти до рук і, ніби, побувати в минулому — такому цікавому й неповторному.

Потім  була оглядова екскурсія по виносних експозиціях, які розташовані в коридорі школи за розділами: «А біль Афганістану не змовкає…», «Історія українського війська», «Герої не вмирають!». Всі вони носять один характер: знати і пам’ятати.

Під час екскурсії «Музей історії є в школі – хранитель пам’яті і долі» (Н.Г.Ковнір практичний психолог та керівник музею історії школи), ми пересвідчились, що організація шкільного музею є однією з форм самодіяльності та ініціативи учнів. Провідна роль в організації музею належить його раді. Вона є центром, що координує і спрямовує всю діяльність колективу школи. До складу ради входять найініціативніші школярі. Під час екскурсії ми перенеслись в далеке минуле. Дізналися про заснування  та наступність директорів школи. Вразив музей кількістю та змістовністю експонатів. Учасники семінару, які були випускниками цієї школи, з радістю знаходили свої обличчя на світлинах експонатів.

alt

Педагоги учасники міського семінару  в музеї Глобинської загальносвітньої школи  І-ІІІ ступенів  №5

На одному диханні пройшла презентація досвіду пошуково-дослідницької роботи активу музею. З біографічного, літературно-музейного уроку «Гра долі», учасники семінару дізнались про випускників школи Миколу Сергійовича Кириленка та Юрія Даниловича Солошенка, яких було заарештовано в різні часи. Перший із них – учитель української словесності,  в часи окупації рідної Глобинщини, за власним бажанням, навчав дітей грамоти та читав закон Божий. Друга частина уроку присвячена Ю.Д.Солошенку (1942 р.н.),  який  у 2014 році став заручником - бранцем цинічної і агресивної путінської Росії. Його  зрадив давній московський діловий партнер та найкращий друг - Костянтин Колегов,  назвавши Ю.Д.Солошенка шпигуном та українським націоналістом. Підкинувши Юрію Даниловичу гроші та документи, російські слідчі повідомили, що гроші потрібні були для придбання секретних комплектуючих до зенітно-ракетного комплексу С-300. Всупереч здоровому глузду, К.Колегов в залі суду звинуватив Ю.Д.Солошенка в тому, що він «завербований» фашистським режимом та збирався вивезти Камазом з російського заводу великогабаритне секретне обладнання. Ю.Д.Солошенка заарештовано на довгі шість років, але «гра долі» повернулась і Юрія Даниловича, після двох років ув’язнення, відпустили на Україну. В свої листах-зверненнях Ю.Д.Солошенко говорив словами відомого письменника Василя Стуса, бо потужність  віршів письменника  помножена на скорботу його долі.  В усіх  учасників блищали сльози на очах від побаченого та почутого з відеороликів.  Наталія Григорівна знайшла рідкісні матеріали про життєвий шлях М.С.Кириленка та Ю.Д.Солошенка. Ці люди – справжні патріоти своєї країни.

Практичним блоком семінару було проведення бібліотекарем В.П.Охріменко майстер- класу по виготовленню з кольорових серветок квітів.

Теплі слова протягом семінару звучали в адресу родоначальника музейної справи в школі Ростислави  Іванівни  Романюк. Бо вона не лише вчитель історії, а й пошуковець, краєзнавець, творча особистість. «Цю маленьку, тендітну жіночку,- сказала Світлана Павлівна,- я дуже люблю, люблю за те що вона просто людина».

Рефлексивний блок провела методист методичного кабінету відділу освіти виконавчого комітету Глобинської міської ради О.С.Довбня. Вона презентувала матеріали про  зразкові музеї при навчальних закладах Полтавщини, наголосила на важливості розвитку музейної справи в закладах освіти Глобинської міської ради, повідомила про рішення оглядової комісії з приводу подання матеріалів до Полтавського центру туризму і краєзнавства учнівської молоді та Міністерства освіти і науки України на присвоєння звання «Зразковий музей» музею історії школи Глобинської ЗОШ I-III ст. №5. Адже цей музей вартий такого звання. Учасники подякували організаторам та учням школи за висококваліфікаційну підготовку в проведенні семінару-практикуму. Відрадно, що збережена духовна спадщина національної культури сприяє формуванню у дітей  національної картини світу, вихованню любові та шани до «малої батьківщини». Бо саме крізь призму своєї культури, рідної мови діти навчаються сприймати себе у світі, пізніше – культуру інших народів, що особливо характерно для нашого багатонаціонального краю.

/при підготовці матеріалу використано світлину з  соціальних мереж/




 
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:

Додати коментар

Правила додавання коментарів

Шановні користувачі нашого сайту, переконливо просимо ознайомитись з правилами додавання коментарів.

Мови нашого сайту - українська та російська. Звертайте увагу на правопис. Використання трансліту (написання українських, російських слів символами латиниці) при написанні повідомлень допускається тільки в крайніх випадках. Правка коментарів, які відповідають правилам сайту, не проводиться.

В коментарях категорично заборонено:

1. лайки, нецензурні вирази;
2. порушень законів Конституції України, некоректних висловів щодо державних символів;
3. ознак ксенофобії та релігійної ворожнечі;
4. реклами, спаму, флуду тощо.
5. особиста образа.
6. поширення недостовірної інформації (коментар буде видалений до моменту надання доказів!)

Всі коментарі, що порушують правила, будуть видалені з посиланням на відповідний пункт правил!
Дякуємо за порозуміння.


Захисний код
Оновити



Пошук по сайту

Фотогалерея

Глобинська міська рада