1 2 3
В центрі уваги – проблеми об’єднаних громад області Друкувати Написати листа
Вівторок, 28 лютого 2017 09:44

24 лютого  2017 року  в м. Пирятині відбулося засідання  круглого столу Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування на тему: „Практика застосування ЗУ „Про добровільне об’єднання громад“ на прикладі територіальних громад Полтавської області“, в якому взяли участь очільники об’єднаних громад  Полтавщини. Не випадково і місце проведення цього заходу було обрано саме в   Пирятині, адже Пирятинська ОТГ – одна із перших громад, що утворилася на Полтавщині.

Участь в роботі цього заходу брав народний депутат України, заступник голови Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Кудлаєнко, народний депутат України, Голова підкомітету з питань регіональної політики, місцевих бюджетів та комунальної власності Комітету з питань державного будівництва, регіональної  політики та місцевого самоврядування Андрій Река, народний депутат України, Голова підкомітету з питань регіональної політики, місцевих бюджетів та комунальної власності Комітету з питань державного будівництва, регіональної  політики та місцевого самоврядування Микола Федорук, народний депутат України, Голова підкомітету з питань адміністративних послуг, державних символів та нагород   Комітету з питань державного будівництва, регіональної  політики та місцевого самоврядування Олександр Дехтярчук, народний депутат України, Голова підкомітету з питань  місцевого самоврядування  Комітету з питань державного будівництва, регіональної  політики та місцевого самоврядування Юрій Бублик, а також  депутати Полтавської обласної ради, представники Полтавської обласної державної адміністрації та громадських міжнародних організацій. Народний депутат Сергій Кудлаєнко,   відкриваючи засідання відмітив, що головна  мета  роботи круглого столу  почути тих, хто безпосередньо втілює в життя реформу місцевого самоврядування та впроваджує ідеї децентралізації, почути про проблеми, з якими доводиться зустрічатися керівникам об’єднаних громад.

Присутні мали змогу ознайомитися з характеристикою, успіхами та проблемами Пирятинської об’єднаної територіальної громади  про що гостям заходу інформував Пирятинський міський голова  Олексій Рябоконь

На даний час в Україні створено 366 об’єднаних громад, з них на Полтавщині - 18, укладено 75 договорів про міжмуніципальне співробітництво. Основна перевага ОТГ – це зміцнення фінансової спроможності.  На цьому наголосила    заступник директора Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Людмила Даменцова. В той же час,  вона  вернула увагу присутніх на те, що вже зараз керівники об’єднаних громад повинні приймати перспективні стратегічні рішення  та спрямувати свою діяльність на впровадження енергоефективних заходів. Такі заходи в майбутньому  дадуть змогу  зменшити витрати на енергоносії, а отже,  вивільняться кошти на вирішення інших важливо необхідних завдань.

Валентина Полтавець, виконавчий директор Асоціації об’єднаних територіальних громад, звернула увагу законотворців на те, щоб не зменшувалися обсяги державних субвенцій для ОТГ, які створилися раніше. Адже держава зобов’язалася підтримувати об’єднані громади протягом перших кількох років.

На це ж звернув увагу і координатор проекту Програми Агенства США з міжнародного розвитку USAID „РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво“ Ігор Парасюк, який  , зокрема,  зазначив, що якщо держава не буде приймати закони щодо підтримки об’єднаних громад, то реформа в Україні зупиниться, та не дасть позитивних результатів.

У виступах представників об’єднаних громад Полтавщини  озвучувалися основні проблеми  з якими їм доводиться стикатися в повсякденній діяльності.

Так, чимало новостворених об’єднаних територіальних громад зіштовхнулися з відвертою протидією  місцевих ланок районної влади під час  розподілу та передачі об’єктів комунальної власності. У багатьох   випадках районні ради не бажають передавати об’єкти освіти, культури, соціального захисту, медицини. Також,  очільники громад, це, зокрема,  відмітив в своєму виступі і Глобинський міський голова Станіслав Джусь, звертали увагу на те, що кошти на розвиток інфраструктури з Державного бюджету приходять в грудні і часу на їх освоєння практично не залишається. Не останнім у переліку проблем  – питання землі, що знаходиться за межами населених пунктів, яка до цього часу,  попри обіцянки,  не передана до повноважень місцевих громад. Це, все разом  зв’язує руки об’єднаним громадам, перешкоджає їх успішному розвитку. Адже, та ж   земля, це не лише створення додаткових переваг для залучення інвесторів, наповнення місцевих бюджетів, а й можливості успішнішого вирішення соціальних проблем. Наприклад,  для того, щоб ефективніше вирішувати питання з виділенням земельних ділянок   учасникам АТО  та зняття  соціальної напруги, яка виникає в зв’язку з проблемами під час вирішення таких питань. Не залишили осторонь і проблемних питань  недофінансованості освіти,  медицини,  соціального забезпечення пільгових категорій населення,  адже,  всі ці питання лягають на плечі місцевих бюджетів. І з кожним роком навантаження на місцеві бюджети стає все більшим,  що обмежує їх можливості та перешкоджає  розбудові громад.

Підводячи підсумки засідання, перший заступник голови Полтавської облдержадміністрації Андрій Пісоцький  та народний депутат України Сергій Кудлаєнко пообіцяли сприяння ОТГ у вирішенні їх проблем, що були озвучені під час проведення засідання круглого столу. Так на рівні Полтавської області є обіцянки в підтримці об’єднаних громад шляхом прийняття різних програм сприяння успішній розбудові таких громад та  створення Агенції регіонального розвитку.

alt

alt

alt

Під час роботи круглого столу

alt

alt

Зустріч дала надію на успішну розбудову обєднаних територіальних громад та вкотре переконала їх очільників в правильності обраного ними шляху  реформування, а завідси і хороший настрій  в керівників громад


 
Цікава стаття? Поділися нею з іншими:

Додати коментар

Правила додавання коментарів

Шановні користувачі нашого сайту, переконливо просимо ознайомитись з правилами додавання коментарів.

Мови нашого сайту - українська та російська. Звертайте увагу на правопис. Використання трансліту (написання українських, російських слів символами латиниці) при написанні повідомлень допускається тільки в крайніх випадках. Правка коментарів, які відповідають правилам сайту, не проводиться.

В коментарях категорично заборонено:

1. лайки, нецензурні вирази;
2. порушень законів Конституції України, некоректних висловів щодо державних символів;
3. ознак ксенофобії та релігійної ворожнечі;
4. реклами, спаму, флуду тощо.
5. особиста образа.
6. поширення недостовірної інформації (коментар буде видалений до моменту надання доказів!)

Всі коментарі, що порушують правила, будуть видалені з посиланням на відповідний пункт правил!
Дякуємо за порозуміння.


Захисний код
Оновити



Пошук по сайту

Фотогалерея

Глобинська міська рада